In dit soort huisjes zouden de Nederlanders de afgelopen dagen hebben overnacht
NOS Nieuws

'Het gebied staat bekend om zijn relatief makkelijke tochten'

"Het is een overzichtelijk gebied, waarvan je niet snel verwacht dat er iets gebeurt." Dat zegt Noorwegenkenner Fred Geers over het lawinegebied waar dertien Nederlanders worden vermist.

De groep maakt sinds 21 februari een trektocht van hut naar hut in herbergzaam gebied in de Noorse provincie Oppland, dat tegen de hoogste bergen van Noorwegen aan ligt. Vanochtend rond 08.00 kwam er een noodoproep binnen vanuit de plaats Grotli, waar alleen een hotel en wat hutten staan.

Volgens Geers, die in Noorwegen heeft gewoond en er een reisgids over heeft geschreven, heeft het deze winter op diverse plekken behoorlijk gesneeuwd. Afgelopen nacht is er tussen de 30 en 40 centimeter sneeuw gevallen in de omgeving waar de Nederlanders zich bevinden.

Grotli, de plaats in Noorwegen waar de Nederlanders worden vermist

Volgens Geers is het bekend dat sneeuw in dit gebied vaak gaat schuiven en was het ook bekend dat er lawinegevaar is. Het gebied is normaal gesproken prima te bereiken met helikopters, maar dat wordt nu door het slechte weer bemoeilijkt.

Hij kent geen voorbeelden van ongelukken met lawines in het gebied, waar wordt geskied of gelopen tussen de hutten. "De hutten hebben onderling contact met elkaar, als het gevaarlijk is, zullen ze niet op een tocht gaan."

Geers vindt het wel vreemd dat de eerste noodoproep vanochtend om 08.00 binnenkwam. "Een groep gaat niet om 08.00 uur al sneeuwwandelen. Waarschijnlijk is de noodoproep al van gisteren. Dat zou erg akelig zijn."

De noodoproep is vooralsnog het enige aanknopingspunt voor de hulpverlening. "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg", zegt Geers.

'Plek is grensgebied tussen fjorden en hooggebergte'

De Nederlandse bergbeklimmer Wilco van Rooijen kan zich in tegenstelling tot Geers wél voorstellen dat de groep vanochtend vroeg is vertrokken voor een wandeling. "Het hangt af van het weer en de bereidheid om vroeg op te staan voor een tocht."

Van Rooijen is zelf nooit in dit gebied geweest, maar het lijkt hem wel veilig. "Het is een gebied waarin je lawines niet snel verwacht." Ook zegt hij dat het bekendstaat om zijn relatief makkelijke tochten.

De overlevingskansen bij een lawine hangen af van de voorbereidingen en het materiaal dat de wandelaars bij zich hebben, stelt Van Rooijen. "Het zou zeer ongebruikelijk zijn als ze zich niet goed hebben voorbereid. Je kunt tegenwoordig niet meer uitgaan van oude reisgidsen, omdat alles om ons heen keihard verandert."

Maar het hangt volgens Van Rooijen ook af van de soort lawine, waarin ze eventueel terecht zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl