Nederlanders gevonden; ze maken het goed
Liveblog over reddingsactie gesloten
De Noorse politie heeft de zoektocht naar een groep Nederlanders succesvol afgerond. Wat gebeurde er vandaag?
Dertien landgenoten maakten sinds 21 februari een trektocht in de Noorse provincie Oppland. Vanochtend rond 08.00 uur kwam er een noodoproep binnen vanuit de plaats Grotli. Reddingswerkers gingen meteen op zoek en vonden de groep uren later in een hut, niet ver van Grotli. Waarschijnlijk zijn ze daar vanwege slecht weer vast komen te zitten. Het heeft de afgelopen tijd flink gesneeuwd in het gebied.
De Nederlanders zijn ongedeerd en worden in een bus op rupsbanden teruggebracht naar Grotli.
We sluiten dit liveblog. Meer nieuws over de gebeurtenissen in Noorwegen kunt u lezen in onze reguliere berichtgeving.
Minister Koenders is blij en dankbaar
In bus op rupsbanden naar beneden
Het Rode Kruis heeft de gestrande Nederlanders eten gegeven en herhaalt nogmaals dat ze in goede gezondheid verkeren. Ze gaan nu in een 'belt wagon', een soort bus op rupsbanden naar beneden.
De tocht terug naar het dorp Grotli is 11 kilometer, maar de terugtocht moet een paar uur sneller gaan want de weg is nu vrijgemaakt.
Het is nog niet duidelijk waarom de groep een noodsignaal heeft gestuurd, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. "Maar het is heel slecht weer, alles was wit, dus je kunt je daar niet oriënteren. Dat kan beangstigend zijn."
'Wauw, wauw, wauw!'
Friso Teerink van reisorganisatie NIVON meldt ook dat iedereen ongedeerd is. "Misschien wat onderkoeld, maar ongedeerd." Hij denkt dat de groep is overvallen door het weer. "Het is een gebied waar niet goed te voorspellen is wat het weer wordt."
Familieleden reageerden opgelucht, vertelt Teerink: "Wauw, wauw, wauw, was hun reactie".
Nederlanders bij bergkam Vulustrupen
De Nederlanders zijn gevonden in een hut bij de bergkam Vulustrupen. Dat is heel klein en onbekend, maar ligt vlak bij Grotli, waarvandaan ze het noodsignaal hebben verstuurd.
Nederlanders gevonden en in goede gezondheid
De Noorse politie meldt dat de dertien Nederlanders gevonden zijn en dat ze het goed maken. Ze zijn gevonden bij de berg Vulustrupen. De groep wordt nu uit het berggebied geëvacueerd. Verdere details zijn nog niet bekend.
'Deze mensen zijn professionals'
De voorzitter van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, Nico Baks, kent de reisleider van de groep. Hij heeft geen contact met hen gehad, wel met het NIVON, de organisatie waarmee de vermiste Nederlanders op reis zijn.
Volgens Baks zijn het ervaren mensen en in de buurt waar zij zitten bij het meer van Grønvatnet zou een schuilhut zijn. Ze hebben speciale tenten mee en zijn heel goed uitgerust. Deze mensen zijn professionals, zegt hij. Hij vermoedt dat ze wachten op hulp.
Noodsignaal bij meer
Volgens Noorse media verstuurde de groep Nederlanders het noodsignaal vanochtend vlak bij het meer Grønvatnet. Bij dat meer staat een klein huisje. De reddingswerkers hopen dat de Nederlanders daar schuilen.
Bezorgde familieleden
Familieleden uiten hun bezorgdheid via sociale media. Een zus van iemand uit de vermiste groep vraagt de Noorse politie haar via tweets in het Engels op de hoogte te houden.
Nog 800 meter
Officier Halgrim, die de reddingsoperatie coördineert, zegt dat het reddingsteam 800 meter van de plek is waarvandaan laatste bericht is ontvangen. Het is een team van twaalf personen en zeven sneeuwscooters.
Het weer is heel slecht. Het gaat zeker nog 1 tot 3 uur duren voordat ze bij de plek zijn aangekomen, aldus Halgrim. Verder niets meer van de Nederlanders vernomen.
Reddingswerkers hopen om 16.00 uur ter plaatse te zijn
De reddingswerkers hebben 6 kilometer in 2 uur afgelegd, meldt het Noorse Rode Kruis. Ze hopen om 16.00 uur op de plek te zijn waar de noodoproep vanmorgen vandaan kwam. Of dat lukt is onzeker.
Sneeuwschuivers maken de weg vrij
SOS International wacht situatie af
Als het nodig is stuurt alarmcentrale SOS International een team naar Noorwegen. "Al zijn ze in Noorwegen in goede handen", zegt een woordvoerder.
Er zijn op dit moment weinig telefoontjes van ongeruste mensen. De alarmcentrale opent een publieksnummer, zodra ze merken dat daar behoefte aan is.
Vermisten belden gisteren dat ze veilig waren aangekomen
Gistermiddag heeft NIVON, de organisatie waarmee de vermiste Nederlanders op reis zijn, voor het laatst contact gehad met de vermiste groep. Ze kregen een telefoontje dat ze veilig waren aangekomen in de berghut, schrijft NIVON op Facebook.
"Alle inspanningen richten zich nu op de direct betrokkenen. De hele situatie wordt onderzocht en als er meer duidelijkheid is zal er een persbericht volgen", aldus de organisatie.
'Lastig voor helikopterpiloten om zich te oriënteren'
Nieuwe beelden van reddingswerk
Aftellen: reddingswerkers op 1,5 kilometer van noodsignaal
Het is voor de sneeuwscooters ingewikkeld om door het gebied te rijden, omdat er op sommige plekken ruim een meter poedersneeuw ligt. "Het is een grote uitdaging", zegt de onderzoeksleider.
Noorse politie: kans dat Nederlanders in lawine terecht zijn gekomen
Reddingswerkers op 5 kilometer van noodsignaal
De reddingswerkers zijn nu 5 kilometer van het punt waarvandaan het laatste signaal van de groep is gegeven, meldt het Rode Kruis. Het is niet duidelijk of de groep ook nog echt op die plek is. Het heeft gedurende de nacht gesneeuwd. Er is ongeveer een meter sneeuw gevallen.
'Je kan hier makkelijk verdwalen als het hard sneeuwt'
René van den Berg heeft een camping bij de berg waar de Nederlanders vermist zijn en organiseert bergtochten. "Je kan hier makkelijk verdwalen als het hard sneeuwt", zegt hij.
Veel sneeuw en veel wind, dat kan weinig zicht betekenen volgens René. "Je kan misschien 10 tot 15 meter vooruitkijken. Stel je voor dat je op de snelweg rijdt met 10 meter zicht in de mist."
Eerder zei Noorwegenkenner Fred Geers dat het een overzichtelijk gebied is.
Weerman Marco Verhoef: komende uren geen verbetering van weer
Weerman Marco Verhoef verwacht dat de weersomstandigheden de komende uren niet zal verbeteren in het Noorse Grotli. "Als je nu met helikopter niet kan komen, gaat dat de komende uren ook moeilijk worden."
Grotli ligt achter de hoogste bergen van Noorwegen. Zij vangen de zwaarste klap op en daar valt ook de meeste neerslag, zegt Verhoef. "Achter de bergen wordt het langzaam beter. Ga je 50 kilometer verder naar het oosten dan is er vrijwel niets aan de hand. Je zit net in een gebied waar het tegenvalt."
Hoteleigenaar: al dag vertraging in route wandelaars
Wandelorganisatie kent Nederlanders niet
De Noorse wandelorganisatie DNT weet niet of de Nederlanders in een van haar hutten verbleef, meldt het ANP. Een woordvoerster legt uit dat sommige hutjes niet van tevoren worden geboekt. In ruil voor een borgsom kunnen leden van de DNT namelijk een sleutel afhalen waarmee ze toegang hebben tot een van de hutten. De organisatie zegt geen informatie te hebben dat de Nederlanders over een dergelijke sleutel beschikken.
Duiding van Noorwegenkenner Fred Geers
'Mogelijk is noodoproep al van gisteren'
Noorwegenkenner Fred Geers vindt het opmerkelijk dat de eerste noodoproep vanochtend om 8.00 uur binnenkwam. "Een groep gaat niet om 08.00 uur al sneeuwwandelen. Waarschijnlijk is de noodoproep al van gisteren. Dat zou erg akelig zijn."
De Nederlandse bergbeklimmer Wilco van Rooijen kan zich in tegenstelling tot Geers wél voorstellen dat de groep vanochtend vroeg is vertrokken voor een wandeling. "Het hangt af van het weer en de bereidheid om vroeg op te staan voor een tocht."
De noodoproep is vooralsnog het enige aanknopingspunt voor de hulpverlening. "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg", zegt Geers.
Hoteleigenaar: het gaat om een vriendenclub
Hendrika van Harten is de eigenaar van het hotel waar de Nederlanders in de nacht van dinsdag op woensdag verbleven. Zij zegt dat het om een vriendenclub gaat die in het gebied was om te wandelen. Na de overnachting is de groep naar de onbemande hutten gewandeld.
Ze maakten een reis met een groep van Spring Reizen, dat onderdeel is van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (NIVON).
Dit zijn de eerste beelden van reddingsactie
Noorwegenkenner: bekend dat sneeuw gaat schuiven in het gebied
Noorwegenkenner Fred Geers zegt op NPO Radio 1 dat de Nederlanders zich in een overzichtelijk gebied begeven, waarvan je niet snel verwacht dat er iets gebeurt. Volgens Geers, die in Noorwegen heeft gewoond en er een reisgids over heeft geschreven, heeft het deze winter op diverse plekken behoorlijk gesneeuwd. Afgelopen nacht is er tussen de 30 en 40 centimeter sneeuw gevallen in het gebied waar de Nederlanders zich bevinden.
Het is volgens hem een bekend probleem dat sneeuw in dit gebied vaak gaat schuiven. Hij kent geen voorbeelden van ongelukken met lawines in het gebied. "De hutten hebben onderling contact met elkaar, als het gevaarlijk is, zullen ze niet op een tocht gaan."
'Er is een vermoeden waar groep naartoe reisde'
Rode Kruis: het weer maakt het erg lastig
Ministerie bevestigt vermissing
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er 13 Nederlanders vermist zijn. De Nederlandse ambassade staat in contact met de Noorse autoriteiten.
Nederlanders zijn wandelaars die van hut naar hut trokken
Het gaat om een groep toeristen die sinds 21 februari van trekhut naar trekhut aan het wandelen is in het Noorse Oppland. Het Rode Kruis in Noorwegen weet wel waar de groep ongeveer zit, maar het weer is heel onstuimig.
Medewerkers zijn nu lopend naar die plek toe, met een sneeuwscooter. Er is voor het laatst contact geweest met de groep om 8.30 uur.
Rode Kruis twittert over vermissing
Livebeelden op Noorse televisie
De Noorse publieke omroep NRK heeft beelden uit het gebied waar de zoekactie plaatsvindt. De beelden zijn hier te vinden.
Wat weten we tot nu toe?
- In Noorwegen is een zoekactie gaande naar dertien vermiste Nederlanders. Ze raakten vermist in een lawinegebied in Noorwegen. Het Rode Kruis is een reddingsactie gestart. De hulpdiensten krijgen geen contact met de groep.
- De Nederlanders zijn volgens de Noorse politie tussen de 25 en 40 jaar oud.
- Volgens het Rode Kruis is het gebied door slecht weer op dit moment moeilijk te bereiken. Een reddingshelikopter die bij de Nederlanders probeerde te komen, moest terugkeren.