Berggids René van den Berg op de top van de Uranostind

'Je kan hier makkelijk verdwalen als het hard sneeuwt'

In een lawinegebied in Noorwegen zijn dertien Nederlanders vermist. Het Rode kruis is bezig met een reddingsactie. René van den Berg heeft een camping bij de berg waar de Nederlanders vermist zijn en organiseert bergtochten. "Je kan hier makkelijk verdwalen als het hard sneeuwt."

De afgelopen nacht is veel sneeuw gevallen, maar omdat het niet vriest, hecht de sneeuw niet goed. "Dan gaat het snel schuiven", zegt René. "Het gevaar op een lawine is nu heel groot."

Veel sneeuw en veel wind, dat kan weinig zicht betekenen volgens René. "Je kan misschien 10 tot 15 meter vooruitkijken. Stel je voor dat je op de snelweg rijdt met 10 meter zicht in de mist."

"De bewegwijzering is prima in Noorwegen", zegt René. "Maar je moet wel weten waar je loopt. Je kan soms drie tot vier dagen lopen zonder iemand tegen te komen."

Het waait nu ook hard en dat betekent dat je sporen snel kwijt kan raken. "Dan zie je het volgende paaltje niet meer en raak je gedesoriënteerd. Dan heb je echt gps nodig. Vorig jaar zijn twee Noren bevroren, zo'n 50 meter van hun hut af. Toen waaide het ook hard."

"Ik las ook dat ze op racketschoenen zijn gaan lopen", zegt René. "Op ski's ben je wat mobieler en kan je nog proberen jezelf in veiligheid te brengen bij een lawine, maar met die rackets trek je echt geen sprintje van 30 of 40 meter."

De Nederlandse Piet Olij woont aan de andere kant van de berg waar de Nederlanders vermist zijn. Hij heeft zelf een trekkershut niet ver van de plek waar de Nederlanders vermist raakten. "Vanochtend zag ik nog kale plekken op de berg, daar is de sneeuw door een lawine naar beneden gekomen of weggewaaid. Het sneeuwt heel flink nu en de helikopters zijn weer terug vanwege de harde wind."

"Het is een wandelgebied, met moeilijke paden waar je makkelijk verdwaalt en je nu door de sneeuw niets ziet. In de winter durf ik daar niet te komen", geeft Piet toe.

Deel artikel: