AFP
NOS Nieuws

Trump lijkt weer op weg naar winst

In South Carolina zijn de voorverkiezingen aan de gang voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. In de zuidelijke staat is Donald Trump torenhoog favoriet.

De miljardair staat volgens de peilingenwebsite RealClearPolitics op 31 procent. Zijn naaste belagers Marco Rubio en Ted Cruz staan beiden op 18 procent. Jeb Bush volgt op 10 procent en John Kasich, die vorige week in New Hampshire nog tweede werd, staat op 9 procent.

Trump won vorige week in New Hampshire met ruime cijfers. Een tweede opeenvolgende overwinning zou de campagne van Trump een duw in de rug geven. Het zou duidelijk maken dat hij óók aantrekkelijk is voor conservatieve en religieuze kiezers, waarvan er veel wonen in South Carolina.

Winst voor Trump zou een forse tegenslag zijn voor de conservatieve Ted Cruz die de religieuze kiezers in Iowa nog wel achter zich wist te krijgen, maar het een stuk moeilijk heeft in South Carolina, ondanks tienduizenden vrijwilligers die voor de senator uit Texas langs de deuren gaan.

Ook Jeb Bush moet nagelbijten. Als hij opnieuw als derde of vierde eindigt, daalt zijn geloofwaardigheid als serieuze kandidaat nog verder. Jeb riep deze week de hulp in van zijn oudere broer George, de voormalige president. Of dat optreden de campagne van Jeb een impuls kan geven, is maar de vraag. Veel kiezers lijken uitgekeken op de familie-Bush.

EPA
Hillary Clinton met echtgenoot en dochter in Las Vegas

De Democraten houden een 'caucus' in Nevada, een discussieavond gevolgd door een stemming. Voor zowel Hillary Clinton als Bernie Sanders wordt het de eerste test in een gemengde staat. Een kwart van de kiezers in Nevada is latino.

Volgens RealClearPolitics kan het spannend worden. Sanders ligt een kleine twee procent achter Hillary Clinton. Dat is verrassend, want Clinton had gerekend op grotere steun bij de latino-bevolking. Maar ze heeft het onverwacht toch moeilijk bij die kiezersgroep. Inmiddels heeft Clinton de verwachtingen voor Nevada openlijk getemperd om een al te groot gezichtsverlies te voorkomen bij een tegenvallend resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl