Bij de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa is de Texaanse senator Ted Cruz tot winnaar uitgeroepen bij de Republikeinen. Hij klopte onder anderen de zakenman en miljardair Donald Trump. Bij de Democraten zijn de verschillen tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders miniem.

Cruz haalde bij de Republikeinen ongeveer 28 procent van de stemmen. Trump bleef steken op 24 procent en senator Marco Rubio uit Florida eindigde verrassend hoog op 23 procent. 

De andere kandidaten bij de Republikeinen speelden geen rol van betekenis bij de eerste etappe op weg naar de presidentsverkiezingen van later dit jaar. Voor een van hen, Mike Huckabee, was het aanleiding om uit de race te stappen.

Cruz noemde zijn overwinning in een toespraak "een zege voor moedige conservatieve burgers in Iowa en het hele land". Trump, op zijn beurt, feliciteerde Cruz en zei dat hij vereerd was dat hij als tweede was geëindigd.

Nek aan nek

Bij de Democraten liepen de verkiezingen uit op een spannende strijd tussen oud-minister Clinton en Sanders, de linkse senator voor de staat Vermont. Beide kandidaten hebben ongeveer de helft van de stemmen gehaald. 

Clinton bleek vooral populair bij oudere kiezers, terwijl Sanders het merendeel van de kiezers onder de 30 jaar achter zich kreeg. De derde kandidaat, Martin O'Malley, heeft de strijd inmiddels opgegeven.

De winst in Iowa is de eerste slag in de aanloop naar de kandidatuur voor hun partij bij de presidentsverkiezingen in november. Traditioneel wordt veel waarde gehecht aan een overwinning in deze staat. Kandidaten die het niet redden, komen onder druk te staan om zich terug te trekken.

STER reclame