Een Amerikaanse journalist met een krant in Iowa AFP

De Amerikaanse media berichten volop over de voorverkiezingen in Iowa, waarbij Ted Cruz als winnaar uit de bus kwam bij de Republikeinen. De strijd in het Democratische kamp is vooralsnog onbeslist; Hillary Clinton en Bernie Sanders gaan nek aan nek.

In een aantal kiesdistricten lagen Clinton en Sanders zo dicht bij elkaar, dat er uiteindelijk een muntje is opgegooid om de winnaar te bepalen. Volgens de Iowaanse nieuwssite Des Moines Register gebeurde dat in zeker vijf districten. Opmerkelijk genoeg kwam Hillary Clinton elke keer als winnaar uit de bus.

Bondgenoot van Wall Street

De voorlopige uitslagen wijzen erop dat Sanders een serieuze kandidaat is, schrijft The Washington Post. "Hij blijkt een grotere bedreiging voor Clinton dan iedereen vooraf dacht." De krant merkt op dat Sanders erin is geslaagd om zijn rivaal af te schilderen als een 'bondgenoot van Wall Street', mede vanwege haar geldschieters uit de zakenwereld.

Een verrassing die maar weinig verrassend is, zo bestempelt The Huffington Post de eerste uitslagen. "Het overwegend christelijke Iowa kiest met Cruz voor een christelijke presidentskandidaat." Daarmee is Iowa weer typisch Iowa, meldt de website.

Kennelijk is driekwart van de Republikeinen in Iowa te lui om de VS weer geweldig te maken.

Nieuwssite CNN

De uitslag is hoe dan ook een klap in het gezicht van Trump, zegt CNN. De miljardair kreeg nog geen kwart van de Republikeinse stemmen. "Kennelijk is driekwart van Iowaanse Republikeinen zwak, lui en niet bereid om Amerika weer geweldig te maken", meldt de nieuwssite, verwijzend naar enkele campagneleuzen van Trump. 

Overigens is de uitslag van de eerste staat niet bepalend, zegt CNN. "Het schip van Trump is nog niet gezonken, maar begint wel water te maken."

The New York Times wijst op de sterke uitgangspositie van de Republikeinse kandidaat Marco Rubio, die als derde eindigde achter Cruz en Trump. Rubio zou weleens flink kunnen gaan profiteren van het feit dat zowel Cruz als Trump veel weerstand oproept in het Republikeinse kamp. Volgens The New York Times is het goed mogelijk dat veel Republikeinse stemmers de gematigde Rubio als goed alternatief zien. 

STER reclame