NOS Nieuws

Bij een Brits 'nee', zeggen de Schotten misschien wel 'ja'

Een Brits 'nee' bij het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie kan de kwestie van de onafhankelijkheid van Schotland weer op de kaart zetten. Daarvoor waarschuwt Nicola Sturgeon, de leider van de Schotse nationalistische partij SNP.

Sturgeon en haar SNP willen dat Groot-Brittannië binnen de EU blijft en een meerderheid van de Schotten is het daarmee eens, zo blijkt uit peilingen. Schotland heeft 5 miljoen inwoners, maar er zijn 53 miljoen Engelsen. Daardoor is het denkbaar dat bij het referendum dat op 23 juni wordt gehouden een meerderheid van de Britten 'nee' zegt, terwijl een meerderheid van de Schotten wel in de Europese Unie wil blijven.

Als dat gebeurt komt volgens Sturgeon de vraag weer op of de Schotten zich moeten afscheiden van Groot-Brittannië.

Nicola Sturgeon van de SNP

In 2014 konden de Schotten zich in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid. Een meerderheid van 55 procent wilde toen binnen het Verenigd Koninkrijk blijven, maar sindsdien is de steun voor de nationalisten van de SNP toegenomen.

'Onweerstaanbaar'

Bij de nationale verkiezingen van vorig jaar mei won de SNP 56 van de 59 Schotse zetels in het Britse Lagerhuis.

Ook de oud-leider van de SNP, Alex Salmond, wil bij zo'n scenario een nieuwe stemming. "Als we tegen onze zin door de Engelsen uit de EU worden gedreven, wordt de druk voor een nieuw referendum onweerstaanbaar. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl