Tweede Kamer blij dat er eindelijk EU-deal met Britten is
De Tweede Kamer reageert positief op de deal over de toekomst van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Een meerderheid van de Kamer is tevreden dat er eindelijk een akkoord is, al is de inhoud nog onduidelijk. Ook premier Rutte reageerde gisteravond opgetogen; volgens hem is de overeenkomst zowel goed voor Groot-Brittannië als voor de rest van de EU.
PvdA-Kamerlid Maij is opgelucht dat de deal gesloten is. "Groot-Brittannië moet namelijk onderdeel blijven van de EU. Ook is het goed dat er niet is gemorreld aan het principe van gelijk loon voor gelijk werk of aan bestaande Europese verdragen."
Coalitiegenoot VVD is ook blij met het akkoord. "Het lijkt wel of Cameron in het VVD-verkiezingsprogramma heeft geshopt", zegt Kamerlid Mulder. Hij doelt daarbij op de beperking van uitkeringsrechten voor migranten en op de aanpassing van de kinderbijslag aan het prijsniveau van het land waar kinderen van migranten wonen.
'Deal stelt weinig voor'
Ook CDA-leider Buma vindt het positief dat er een deal is. Hij is van de inhoud niet onder de indruk. "Eigenlijk stelt die hele deal inhoudelijk weinig voor", zei hij in Kamerbreed op NPO Radio 1. Volgens hem presenteert Cameron met veel theater dingen die sowieso al zouden gebeuren. "Er zijn een paar piepkleine veranderingen die hij voor binnenlandse politiek groter moet maken."
Cameron beloofde dat het Britse volk in een referendum zijn stem mag laten horen over het lidmaatschap van de EU. Vandaag maakte hij bekend dat het referendum op 23 juni gehouden zal worden.
Ook voor D66 is het vooral belangrijk dat de deal er eindelijk is. "Het was bizar om te zien hoe Cameron Europa schaamteloos gijzelde de afgelopen maanden. Al die tijd hebben we op andere dossiers stilgestaan", zegt Kamerlid Verhoeven. Maar ook hij zegt dat niet duidelijk is wat de deal nu echt betekent. Hij benadrukt dat voor het wijzigen van wetten of verdragen ook nationale parlementen en het Europees Parlement moeten instemmen. "Die zijn niet gebonden aan deze deal."
'Stap in goede richting'
SP-voorzitter Meyer ziet de deal ook positief in, zei hij in Kamerbreed. Hij is er vooral over te spreken dat Groot-Brittannië een uitzonderingspositie krijgt op een aantal dossiers. "Landen mogen dingen dus zelf gaan bepalen; dat gaat de goede kant op want dan kan Nederland dat straks ook doen. Als de Britten het mogen, hebben wij ook het recht om uitzonderingen toe te staan", vindt Meyer. "Al is de deal toch vooral een symbool dat Europa in de broek poept voor een Brexit."
PVV-leider Wilders hoopt dat het Britse volk toch voor een vertrek uit de EU kiest. "En dan hoop ik dat Nederland snel volgt", zegt hij.