SNP-leider Sturgeon juicht bij het horen van de voorlopige uitslag
NOS Nieuws

SNP-leider kan uitslag niet geloven

SNP-leider Nicola Sturgeon durft nog niet te geloven dat haar partij bijna alle Schotse zetels heeft gewonnen. Volgens de exitpoll krijgt de SNP 58 van de 59 zetels uit Schotland.

"Ik hou een flinke slag om de arm bij deze uitslag", twitterde Sturgeon kort na de bekendmaking van de cijfers. "Ik hoop op een goede nacht, maar ik denk dat 58 zetels niet waarschijnlijk is."

NOS-correspondent Tim de Wit noemt de winst van de SNP "sensationeel". "De SNP heeft Labour totaal weggevaagd uit Schotland", zegt hij. Als de exitpoll de uitslag juist voorspelt, wordt SNP de derde partij van het Verenigd Koninkrijk.

De SNP had tot nu toe zes parlementariërs. De winst voor de partij gaat vooral ten koste van Labour, dat 41 kiesdistricten in handen had.

Prominenten verslagen

Een van de parlementariërs die niet terugkomt is Labour-prominent Douglas Alexander, campagneleider en shadow foreign secretary van de partij. Hij werd verslagen door een 20-jarige studente. Zij is de jongste MP sinds 1667.

Ook Jim Murphy, de leider van Labour in Schotland, raakte zijn zetel kwijt.

Hoed opeten

Ook Liberal Democrat-prominent Paddy Ashdown gelooft niet dat de exitpoll klopt. Zijn partij tuimelde van 57 naar 10 zetels. "Als dat klopt, eet ik publiekelijk mijn hoed op."

Volgens NOS-correspondent Anne Saenen zou de exitpoll vanwege de opkomst van nieuwe partijen zoals UKIP en SNP deze keer inderdaad minder nauwkeurig kunnen zijn dan de vorige keer.

Cameron blij

Volgens BBC-verslaggever Andrew Marr zijn de Conservatieven dolblij met de uitslag. Hoewel de partij in een nek-aan-nekrace verwikkeld leek met Labour, lijken de Tories flink te zijn uitgelopen: 316 tegen 239 zetels.

"De sfeer is in korte tijd totaal omgeslagen. Eerst was men terneergeslagen, voorzichtig en nerveus. De exitpoll sloeg in als een bliksemschicht. Men is dolblij. Cameron is de held van de Conservatieven."

Volgens Marr zal de premier deze nacht al andere politici bellen om een coalitie proberen te smeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl