De verwoeste kliniek in Maaret-al-Numan
NOS Nieuws

'Het ziekenhuis was duidelijk herkenbaar'

Er wordt nog steeds naar vermisten gezocht onder het puin van de kliniek die werd verwoest na een luchtaanval in Noordwest-Syrië. Dat zegt Arjan Hehenkamp, directeur van de Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen. De organisatie ondersteunt de kliniek in de plaats Maaret al-Numan. "Het ziekenhuis is volledig vernietigd."

Volgens Hehenkamp is het nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen bij de luchtaanval. AzG zegt dat er zeven mensen zijn omgekomen en dat er acht medewerkers van het ziekenhuis worden vermist. Zij zijn waarschijnlijk dood. Een Syrische mensenrechtenorganisatie die opereert vanuit Londen zegt dat er negen doden zijn gevallen, lokale bronnen spreken van veertien doden.

De kliniek in Maaret al-Numan lag in rebellengebied, in de provincie Idlib. Hij telde zo'n dertig bedden, twee operatiekamers en er werkten ruim vijftig mensen. AzG ondersteunde het ziekenhuis sinds september met onder meer materieel en geld. "Na deze luchtaanval zitten er ruim 40.000 mensen zonder medische zorg", zegt Hehenkamp.

Het is niet duidelijk wie er achter de aanslag op de kliniek zit. "Maar het lijkt erop dat er opzet in het spel is", zegt Hehenkamp. "Het ziekenhuis is twee keer geraakt met een tussenpoos van enkele minuten. Het gebouw was bovendien duidelijk herkenbaar. Iedereen wist dat er op die plek een ziekenhuis stond."

Kliniek Artsen zonder Grenzen gebombardeerd

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn Russische straaljagers verantwoordelijk voor de aanslag. Het AzG kan dat niet bevestigen. "Wat we zien is dat de strijdende partijen op geen enkele manier rekening houden met burgerdoelen. Dat geldt ook voor het leger van Assad, dat wordt gesteund door de Russen."

We proberen de dappere medici die nog in het oorlogsgebied werken op allerlei manieren te helpen. Dat zullen we blijven doen.

Arjan Hehenkamp, directeur Artsen zonder Grenzen Nederland

Hehenkamp vertelt dat er de afgelopen dagen meer klinieken die door AzG worden ondersteund, zijn aangevallen. "In Syrië worden met enige regelmaat ziekenhuizen verwoest. Ook de kliniek in Maaret al-Numan was al eens eerder aangevallen. Na die aanslag is het ziekenhuis van locatie veranderd."

Hij zegt dat het te gevaarlijk is om AzG-medewerkers naar Syrië te sturen. "Daarom kunnen wij alleen Syrische ziekenhuizen ondersteunen vanuit Turkije. We proberen de dappere medici die nog in het oorlogsgebied werken op allerlei manieren te helpen. Dat zullen we blijven doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl