De ravage na de luchtaanval
NOS Nieuws

AzG-kliniek in Noord-Syrië verwoest door luchtaanval

In Noordwest-Syrië is een kliniek bij een luchtaanval in puin gelegd. Dat meldt Artsen zonder Grenzen, dat de kliniek in Maaret al-Numan ondersteunt. Er zouden binnen enkele minuten vier raketten zijn ingeslagen. Maaret al-Numan is in handen van rebellen.

De directeur van Médecins Sans Frontières, AzG is van oorsprong Frans, zegt dat er zeven doden zijn. Daarnaast worden acht medewerkers vermist.

Volgens Turkije is bij een tweede luchtaanval in het noordelijke Azaz eveneens een ziekenhuis geraakt. Daar zouden zeker tien doden zijn. Volgens Turkije is Rusland verantwoordelijk voor deze aanval.

In een verklaring schrijft het AzG-hoofd in Syrië, Massimiliano Rebaudengo, dat er opzet in het spel lijkt te zijn bij de aanval in Maaret al-Numan. "Wij veroordelen deze aanval in de scherpst mogelijke bewoordingen."

Rebaudengo zegt dat er door de raketaanval voor 40.000 mensen in de regio geen medische voorzieningen meer zijn. Het ziekenhuis, in de provincie Idlib, werd sinds september volledig ondersteund door AzG, met personeel, materieel en geld. De kliniek telde zo'n dertig bedden, twee operatiekamers en er werkten 54 mensen.

Russische straaljagers

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn Russische straaljagers verantwoordelijk. Rusland geeft luchtsteun aan het Syrische leger in Noord-Syrië.

Vorige maand werd een ziekenhuis in Jemen getroffen bij een luchtaanval. Ook dat ziekenhuis werd ondersteund door AzG. Er vielen verscheidene doden.

In oktober werd een AzG-kliniek in het Afghaanse Kunduz onder vuur genomen door de Verenigde Staten. Er vielen tientallen doden. Het Amerikaanse leger verklaarde na onderzoek dat de aanval het gevolg was van een vergissing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl