Vestiging van Ikea in Groningen ANP

De Europese Commissie moet ook belastingontwijking door Ikea gaan onderzoeken. Daarvoor pleit Europese politieke partij de Groenen. 

Volgens een onderzoek dat de partij heeft laten uitvoeren, zijn Europese landen tussen 2009 en 2014 al 1 miljard euro aan inkomsten misgelopen door belastingontwijking en speelt een Nederlandse tak van het meubelbedrijf daarbij een sleutelrol.

Belåstöngfry

Net als andere grote bedrijven maakt Ikea gebruik van gunstige belastingregels die sommige landen voor multinationals hanteren. Volgens het onderzoek, met de kop 'Belåstöngfry' bestaat het meubelbedrijf in feite uit twee delen: de Ikea Group en de Inter Ikea Group. Via die constructie kunnen ze hun belastingaanslag verlagen en winst die de winkels maken naar andere landen laten stromen, waar ze er minder of geen belasting over hoeven te betalen.

“Als ik een meubelmaker was die wel gewoon belasting betaalt, zou ik een klacht indienen bij de Europese Commissie”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Samen met de andere groene politici in het parlement roept hij eurocommissaris Vestager in een brief op om de IKEA-zaak te onderzoeken.

Breder onderzoek

Eerder kwam Ikea-oprichter en multimiljardair Ingvar Kamprad al in opspraak omdat hij belastingbetaling zou ontlopen.

Nadat in 2014 meer dan duizend documenten over fiscale afspraken tussen bedrijven en overheden openbaar werden, liggen multinationals onder vuur. De Europese Commissie doet op dit moment al onderzoek naar grootschalige belastingontwijking door onder meer Apple, Starbucks en Amazon.

STER reclame