Multinationals ontwijken voor miljarden aan belasting via afspraken met de Luxemburgse belastingdienst. Voor het eerst zijn dit soort constructies zichtbaar gemaakt. Nieuwsuur beschikt over documenten waaruit blijkt dat Nederland een belangrijke schakel is.
Honderden belastingconstructies van grote internationale bedrijven, waaronder Nederlandse, zijn openbaar gemaakt. Bedrijven gebruiken de constructies veelal om belasting te ontwijken. Nieuwsuur en dagblad Trouw geven in samenwerking met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en media uit 26 landen voor het eerst inzicht in hoe die deals eruit zien. Het gaat om afspraken die multinationals in de periode 2008-2010 maakten met de Luxemburgse belastingdienst.
Sluiproutes
Het gaat om bedrijven als Amazon, IKEA, Proctor&Gamble, FedEx, Pepsi Co. en Burberry. Maar ook Nederlandse bedrijven als kledingketen WE en een voormalig investeringsfonds van ING blijken de Luxemburgse constructies te gebruiken. In de documenten die gaan over de periode 2008-2010 is precies te lezen welke fiscale trucs bedrijven gebruiken. Accountantskantoor Price Waterhouse Coopers maakte de afspraken namens de multinationals.
Volgens belastingdeskundigen zijn dergelijke afspraken gebruikelijk en niet illegaal. Belastingontwijking is niet strafbaar, maar er is wel steeds meer maatschappelijk verzet tegen bedrijven die via allerlei fiscale sluiproutes hun belastingdruk proberen te verlagen. DeOESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, presenteerde vorige maand een plan om internationale belastingontwijking tegen te gaan.
Investeringen ING
Nieuwsuur nam in samenwerking met Trouw een belastingconstructie onder de loep van een beleggingsfonds van ING. Het fonds besloot om niet rechtstreeks in vastgoed te beleggen, maar dit te doen via een liefdadigheidsfonds op het Britse Kanaaleiland Guernsey. Het geld wordt vervolgens doorgeleend aan een Luxemburgs vennootschap die het geld weer doorleent aan een tweede Luxemburgs bedrijf. Dat tweede bedrijf belegt het geld, zeker 94 miljoen euro, weer in Nederlandse vennootschappen die het geld investeren in vastgoed. Op deze manier lijken de investeerders te willen profiteren van de maximale aftrekbaarheid van rente in Luxemburg.
ING, dat het investeringsfonds in 2011 verkocht, schrijft in een reactie dat de investeringsstructuur voldoet aan relevante wet- en regelgeving. Voor de opzet is volgens ING gekozen om te voorkomen dat investeerders "niet in een fiscaal slechtere positie komen te verkeren dan bij rechtstreekse belegging in vastgoed".
In een schriftelijke reactie ontkent PWC Luxemburg "elke suggestie dat de firma voor zijn cliënten iets heeft gedaan dat niet mag".
LuxLeaks
De groep van internationale onderzoeksjournalisten publiceerde 1028 documenten met daarin de fiscale constructies die 343 internationale bedrijven met de Luxemburgse belastingdienst hebben gemaakt. In Nederland deden Nieuwsuur en dagblad Trouw mee aan het onderzoek. Voor wie zelf wil kijken in de bijna 550 Luxemburgse belastingregelingen: de 'Luxleaks' zijn vanaf nu openbaar en in te zien op www.icij.org.