De Kamerleden willen weten hoeveel belasting Starbucks aan Nederland betaalt
NOS Nieuws

'Belastingdeal Starbucks in Nederland illegaal'

De afspraken die de Nederlandse fiscus heeft gemaakt met de Amerikaanse koffieketen Starbucks kunnen niet door de beugel. Tot die conclusie komt de Europese Commissie na onderzoek naar belastingdeals van overheden met multinationals, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het ministerie van Financiën wil niet op het bericht reageren en zegt het oordeel van de Europese Commissie af te wachten.

Ook de belastingafspraken van Fiat in Luxemburg zijn ontoelaatbaar, schrijft de krant. De afspraken van Apple en Amazon met de Ierse en Luxemburgse belastingdienst zijn nog onderwerp van onderzoek.

Omstreden

De afspraken zijn omstreden omdat grote internationale bedrijven hierdoor heel weinig belasting betalen, ondanks hun soms enorme winsten. Zo betaalde Starbucks volgens de Financial Times tussen de 600.000 en 1 miljoen euro, terwijl het bedrijf 1 miljard euro winst maakte in 2012. Voor de Europese Commissie is de aanpak van belastingontwijking een speerpunt.

Waarschijnlijk moeten de bedrijven de te weinig betaalde belasting alsnog betalen. Minister Dijsselbloem liet vorig jaar al weten het beleid aan te passen mocht het niet door de beugel kunnen. Toen oordeelde de Europese Commissie al dat Starbucks waarschijnlijk te weinig belasting betaalt. Komende week volgt een definitief oordeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl