NOS Nieuws

COA: mogelijk nog meer grote opvangkampen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het eens met het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman dat de massale noodopvang in Heumensoord bij Nijmegen verre van ideaal is.

In een kritisch rapport constateren het college en de ombudsman dat de grootschalige opvang schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van de asielzoekers.

Het COA reageert niet op de kritiek dat de leiding niet weet wat er onder de vluchtelingen in het kamp leeft. Het centraal orgaan is wel blij met de constatering dat de fundamentele mensenrechten niet zijn geschonden.

In het rapport staat onder meer dat het onacceptabel is, dat sommige vluchtelingen, zoals homo's, worden gepest en bedreigd. Het COA is het met de opstellers van het rapport eens dat dat aangepakt moet worden en dat gebeurt al. "Alles wordt in het werk gesteld om daders aan te spreken of te bestraffen."

Kleinere opvang

Het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman zeggen dat veel problemen kunnen worden voorkomen door kleinere opvanglocaties. Het COA is het daarmee eens maar kan niet garanderen dat grote opvangkampen tot het verleden behoren.

"We hebben in ieder geval heel veel geleerd op deze en andere noodopvanglocaties. Mocht het dus onverhoopt nog een keer noodzakelijk zijn, zal dat beter en nog sneller zijn ingeregeld dan nu misschien het geval was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl