Metropolitan Police
NOS Nieuws

Wie zijn de IS-Beatles?

Alexanda Kotey en Aine Davis zijn ontmaskerd als twee van de IS-beulen die samen met Mohammed Emwazi bekendstonden als de IS-Beatles. Ze kregen die bijnaam van hun gevangenen vanwege hun Britse accent.

Emwazi, die Jihadi John werd genoemd, kwam in januari om bij een drone-aanval. Hij stond bekend als John Lennon. Alexanda (Alexe) Kotey (32) is waarschijnlijk Ringo of George. Dat is niet helemaal duidelijk. Getuigenissen van vrijgekomen gevangenen spreken elkaar hierover tegen.

Verjaardagscadeau

Volgens de vrijgekomen gevangenen droegen de vier IS-Beatles altijd maskers en waren ze van alle bewakers het gemeenst. Ze sloegen de gevangenen regelmatig in elkaar en onderwierpen ze aan waterboarding en nep-executies.

De Deense ex-gevangene Daniel Rye herinnert zich hoe hij door Ringo op zijn 25ste verjaardag 25 keer keihard in zijn ribben werd geschopt. Volgens Ringo was dat zijn verjaardagscadeau.

Volgens Rye was George de meest onvoorspelbare en de gewelddadigste van het stel. Hij was ook de baas over de andere Beatles.

Een rustige jongen die een fanatiek supporter was van Queens Park Rangers Football Club.

Een buurtbewoner van Kotey in The Washington Post

Alexanda Kotey is half Ghanees, half Grieks-Cypriotisch. Hij groeide op in de Londense wijk Shepherd's Bush. Volgens zijn buren was het een rustige jongen die een fanatiek supporter was van Queens Park Rangers Football Club.

Toen hij begin twintig was werd hij verliefd op een islamitische vrouw en bekeerde hij zich tot de islam. Hij liet een baard staan en begon islamitische kleding te dragen. Hij zou met de vrouw twee kinderen hebben gekregen voordat hij naar Syrië vertrok.

Zelfmoordterrorisme

Kotey was vaak te vinden in de al-Manaar moskee in Londen, waar ook Mohammed Emwazi en Aine Davis kwamen. Daar radicaliseerde hij. Volgens een voormalige vriend zou hij een stalletje buiten de moskee hebben gehad waar hij met vrienden discussieerde over hun ideologie. Kotey zou zich daar hebben uitgesproken als voorstander van zelfmoordterrorisme.

Vanwege zijn extremistische standpunten was Kotey niet meer welkom in de moskee. Hij begon privé-bijeenkomsten te organiseren. Een aantal bezoekers van die bijeenkomsten ronselde hij later voor de strijd van IS in Syrië.

'London Boys'

Kotey was ook betrokken bij een netwerk van extremisten in Londen, bekend als de 'London Boys' die in verband worden gebracht met de bomaanslagen in het openbaar vervoer in Londen op 7 en 21 juli 2005.

Het is niet duidelijk wanneer Kotey precies naar Syrië vertrok of wanneer hij Mohammed Emwazi (Jihadi John) ontmoette. Ook is het niet zeker of hij nog in leven is.

General Register Office England
Inreisvisum van Alexanda Kotey

Over Aine Davis (31) is minder bekend. Ook hij groeide op in Londen, niet ver van Kotey. Hij kwam in dezelfde moskee en werd regelmatig met Kotey gezien.

Davis heeft een Gambiaanse achtergrond. Hij staat bij de Britse politie bekend als drugssmokkelaar. Davis is getrouwd met Amal al-Wahabi, die in 2014 werd gearresteerd omdat ze probeerde 20.000 euro naar haar man in Syrië te smokkelen.

In november werd Davis gearresteerd in Turkije. Hij was vanuit Syrië illegaal de grens met Turkije overgestoken. Samen met een aantal andere IS-strijders bereidde hij een bomaanslag voor in Istanbul.

Hij had een nauwe band met zijn moeder, maar hij had ook een vader-figuur nodig. Toen hij die niet vond zocht hij dat in een bende of groep.

Bekende van Davis over Aine Davis

Davis wordt beschreven als een kwetsbare man die behoefte heeft aan leiding. Volgens iemand uit zijn omgeving werkte hij hard en wilde hij iets van zijn leven maken, maar was hij makkelijk te beïnvloeden.

"Hij had echt begeleiding nodig. Hij had een nauwe band met zijn moeder, maar hij had ook een vader-figuur nodig. Toen hij die niet vond, zocht hij dat in een bende of groep."

De IS-Beatles hebben 27 executies op hun naam staan, waaronder die van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners Alan Henning en David Haines.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl