Aine Davis Metropolitan Police

De namen van twee beruchte IS-beulen zijn achterhaald. Het gaat om Alexanda Kotey (32) en Aine Davis (31). De mannen komen uit Londen en maakten deel uit van de groep strijders die door gevangenen "The Beatles" werden genoemd, vanwege hun Britse uitspraak. Mohammed Emwazi, alias Jihadi John hoorde daar ook bij.

De cel van de Londenaren is onder meer verantwoordelijk voor de onthoofdingen van de Britse hulpverleners Alan Henning en David Haines. Ook executeerden ze de Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foley

Vrienden

Alexanda Kotey groeide op in een Grieks-orthodox gezin in West-Londen en bekeerde zich als tiener tot de islam. Het is niet bekend waar hij nu is. Hij heeft een Ghanese en Grieks-Cypriotische achtergrond. Aine Davis is een voormalige drugsdealer die in 2013 naar Syrië vertrok. Hij werd in november in Turkije opgepakt voor het plannen van terroristische aanslagen in Istanbul. 

Inreisdocument Alexanda Kotey General Register Office England

Kotey, Davis en Emwazi kenden elkaar in Londen. Ze waren vrienden en gingen naar dezelfde moskee in West-Londen. Emwazi kwam in november in Raqqa om door een aanval met een drone.

Media

De namen zijn door de media achterhaald. The Washington Post en Buzzfeed kwamen als eersten met de naam van Alexanda Kotey. Beide citeerden een Amerikaanse geheim agent. ITV News en the Guardian wisten ook de naam van Davis bevestigd te krijgen. 

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de namen niet te kunnen ontkennen of bevestigen. 

Mohammed Emwazi, alias Jihadi John AFP

STER reclame