Een Griek helpt een vluchteling bij aankomst op Lesbos
NOS Nieuws

Vluchtelingenwerk: je kunt niet zomaar iedereen naar Turkije terugsturen

Het terugsturen van vluchtelingen van de Griekse eilanden naar Turkije is geen goed plan. Turkije is volgens Vluchtelingenwerk niet voor iedere asielzoeker een veilig land.

Premier Rutte en PvdA-leider Samsom willen migranten die de op Griekse eilanden aankomen, meteen per veerboot terugbrengen naar Turkije. Adjunct-directeur Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk vindt dat eerst moet worden gekeken wie je terugstuurt. Het gevaar bestaat volgens Kuipers dat je niet alleen economische migranten laat gaan, maar ook mensen die in Turkije iets te vrezen hebben.

Kuipers wijst op recente rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch over mensenrechtenschendingen in dat land. "Turkije zomaar tot een veilig land verklaren is te gemakkelijk."

Te laag

Het terugsturen van migranten van de Griekse eilanden, kan vluchtelingen volgens Kuipers in verleiding brengen om nog meer risico's te nemen. "Dan varen ze om Griekenland heen rechtstreeks naar bijvoorbeeld Italië. Ze zullen er alles aan doen om de tussenstop Griekenland over te slaan."

Ander onderdeel uit het plan van Rutte en Samsom is om jaarlijks 150.000 tot 250.000 vluchtelingen in de EU toe te laten. Die zouden rechtstreeks van Turkije naar een van de EU-landen moeten worden gevlogen.

Kuipers vindt dat "een goede denkrichting", maar de aantallen zijn te laag. "In 2014, toen de vluchtelingencrisis nog echt moest beginnen, kwamen er al 650.000 vluchtelingen naar Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl