'Turkije stuurt Syriërs terug de oorlog in'
Turkije schendt internationale mensenrechtenverdragen door Syriërs aan de grens terug te sturen. Dat zegt Human Rights Watch. Volgens de mensenrechtenorganisatie zit er voor Syrische vluchtelingen niets anders op dan in zee gaan met mensensmokkelaars.
"Turkije mag zijn grenzen om veiligheidsredenen scherp controleren, maar het mag geen vluchtelingen terug de oorlog in sturen", zegt HRW-onderzoeker Gerry Simpson. Sinds maart zijn de officiële grensovergangen van Syrië naar Turkije volgens hem vrijwel volledig gesloten.
HRW sprak de afgelopen tijd met zo'n vijftig Syriërs die erin waren geslaagd Turkije te bereiken. Zes van hen verklaarden dat ze meerdere pogingen moesten doen omdat ze waren teruggestuurd. Ook zouden vluchtelingen door grenswachten worden geslagen.
Antakya
HRW erkent ook dat Turkije veel doet en prijst het land voor zijn inspanningen. In Turkije zijn zo'n 2,2 miljoen Syriërs geregistreerd. Een kwart miljoen Syriërs leven in opvangkampen. Het land heeft naar eigen zeggen 7,6 miljard dollar geïnvesteerd om de vluchtelingenstroom op te vangen.
Volgens HRW is er nog maar één plek waar Syriërs nog structureel de grens over gaan, ergens ten zuidoosten van Antakya, bij de grens van Noordwest-Syrië. Het is daar heuvelachtig, waardoor grenswachten vluchtelingen minder gemakkelijk kunnen vinden. Soms zouden er honderden of zelfs duizenden mensen wachten om 's nachts de grens over te steken, onder wie zwangere vrouwen en kinderen.
Sluier
HRW sprak met Syriërs die zeiden dat oudere mensen soms meters naar beneden vielen en dat mensensmokkelaars ze achterlieten; helpen zou het leven van de hele groep in gevaar brengen. Sommige vluchtelingengroepen zouden sluiers gebruiken als touw, om vrouwen en kinderen op steile hellingen omhoog te trekken.
Sinds de Russische luchtaanvallen in Syrië begonnen, een kleine twee maanden geleden, is een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gekomen. Volgens de mensenrechtenorganisatie komen veel mensen uit Aleppo en Idlib, omdat de situatie daar onleefbaar is geworden.
De Europese Unie is met Turkije in gesprek om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. Vorige maand werd een voorlopig akkoord bereikt. HRW vindt dat Brussel de Turken moet helpen bij de opvang, maar ook de garantie moet afdwingen dat Syriërs in Turkije asiel kunnen aanvragen.