ATP-voorzitter Chris Kermode, met naast hem Novak Djokovic
NOS Sport

Tenniswereld komt met onderzoek naar zichzelf

De tenniswereld begint een onafhankelijk onderzoek naar de werking van zijn eigen anti-corruptie-eenheid, de Tennis Integrity Unit. Dat hebben officials in Melbourne bekendgemaakt bij de start van dag negen van de Australian Open.

De TIU lag afgelopen week onder vuur, omdat er onvoldoende gehandeld zou zijn in de strijd tegen matchfixing. De Australian Open begon met het nieuws dat er zestien (voormalig) top-50-spelers zouden zijn, van wie herhaaldelijk verdachte praktijken zijn gemeld.

Uitkomst openbaar

"Dit is een belangrijke beslissing. We beloven de volledige uitkomst van het onderzoek openbaar te maken", zei Wimbledon- en TIU-voorzitter Philip Brook. Hij gaf samen met ATP-voorzitter Chris Kermode en ITF-voorzitter David Haggerty een persconferentie.

Tien dagen geleden werd ons werk in twijfel getrokken en die schade willen we repareren.

Wimbledon-voorzitter Philip Brook

"Sinds 2008 is er veertien miljoen dollar geïnvesteerd in het beschermen van onze sport. Er zijn achttien spelers veroordeeld. Tien dagen geleden werd ons werk in twijfel getrokken en die schade willen we repareren. We doen er alles aan om corruptie te weren", ging Brook verder.

"Niets is onbespreekbaar", vulde Kermode aan. "Iedere aanbeveling over hoe het beter kan, daar zullen we naar handelen. Koste wat kost. We hebben vertrouwen in de TIU, maar we moeten een publiekelijk statement maken. Het gaat om serieuze aantijgingen."

Geen commentaar

Over het verdachte gemengd dubbelspel bij de Australian Open van Lara Arruabarrena/David Marrero tegen Andrea Hlavackova/Lukasz Kubot van een paar dagen geleden, wilde de heren niets zeggen.

"Daar hebben we geen commentaar op. Voor alle spelers geldt - en niet alleen in dit geval - dat ze onschuldig zijn tot het tegendeel bewezen is", aldus Kermode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl