'Pijnlijk dat de TIU weinig matchfixingzaken rond krijgt'
"Na voetbal is tennis de sport waarop het meest gegokt wordt", vertelt Ben van Rompuy. De professor sportwetenschappen kan het weten: hij doet onder meer onderzoek in online wedden en heeft gemerkt dat tennis kwetsbaar is als het gaat om matchfixing, het beïnvloeden van een wedstrijdverloop, tot en met de uitslag aan toe.
"In tegenstelling tot voetbal kun je een tenniswedstrijd al fixen als je een van de twee spelers mee hebt. En als je ze alle twee hebt, kun je nóg specifieker een eindstand afspreken. Er kan ook makkelijk afgesproken worden om een set te verliezen. Dat maakt tennis heel kwetsbaar. En het is moeilijk te bewijzen of een set moedwillig verloren is gegaan of niet."
Enkele jaren geleden is daarom de Tennis Integrity Unit in het leven geroepen, een instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen. Door onthullingen van de BBC en Buzzfeed News is echter de vraag gerezen of de vijf personen tellende TIU zijn werk wel goed doet. Ook Van Rompuy was al ter ore gekomen "dat als partijen informatie over verdachte gokpatronen hebben of andere indicaties en die opsturen naar de Integrity Unit, ze er nooit iets van horen".
Van een doofpot wil de Belg niet spreken. "Daar moet je voorzichtig mee zijn. Maar sinds de creatie van de Tennis Integrity Unit hebben zes gevallen van matchfixing tot sancties geleid, tot levenslange schorsing. Zes gevallen sinds 2009. Dat is niet heel veel. Terwijl er heel sterke indicaties waren voor voor matchfixing. En het waren ook geen grote vissen. Dus ze hebben al langer de perceptie tegen dat ze niet het onderste uit de kan halen."
"Komt nog eens bij dat het een op papier krachtige unit is, want ze hebben de bevoegdheid om van spelers het telefoonverkeer op te vragen, het internetverkeer op te vragen, bankafschriften op te vragen, iPads in beslag te nemen, enzovoorts. Dus dat gaat heel ver. En dan is het verrassend en pijnlijk dat het toch maar weinig zaken kan rond krijgen."
De publicatie door BBC en Buzzfeed zou daarom weleens de steen in de vijver kunnen zijn, die zijn uitwerking niet zal missen. "Dit is wel een mokerslag voor de TIU", schat Van Rompuy in. "Dat moet ook de les zijn: dat ze een paar tandjes bijsteken en er iets meer bovenop gaan zitten dan tot nu toe is gebeurd."