Rechtbanktekening van Mark M.
NOS Nieuws

Politiemol beschadigde mogelijk 10 strafrechtelijke onderzoeken

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat mogelijk een kleine tien strafrechtelijke onderzoeken beschadigd zijn geraakt, doordat Mark M. ze heeft bekeken en gedeeld.

Uit het onderzoek van het OM blijkt dat de politiemol in de systemen van de politie zeker honderd strafrechtelijke onderzoeken heeft ingezien en delen daarvan heeft geëxporteerd, meldt minister Van der Steur aan de Tweede Kamer. Details daarover kan hij nog niet melden.

Eerder hield de politie er al rekening mee dat Mark M. meer dan 800.000 euro heeft verdiend met het lekken van informatie aan criminelen.

Screening

Van der Steur had eerder al maatregelen genomen naar aanleiding van de zaak van de politiemol. Zo is in het onderzoek naar voren gekomen dat 118 mensen bij de politie een vertrouwensfunctie hebben, terwijl ze niet gescreend waren door de veiligheidsdiensten.

Een deel van hen doet zulk belangrijk werk dat ze met hun werk mogen doorgaan, omdat ze niet snel vervangen kunnen worden. Van der Steur laat weten dat het merendeel nu onder de loep wordt genomen door de AIVD. Hij schrijft verder dat de AIVD ernaar streeft om dit soort onderzoeken binnen acht weken af te ronden.

Ook zijn bij sommige politiemedewerkers autorisaties ingetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl