Verdachte Mark M.
NOS Nieuws

118 agenten konden ongescreend bij geheime informatie

Bij de politie hebben 118 mensen een vertrouwensfunctie, terwijl ze niet de vereiste screening hebben gekregen. Dat meldt minister Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Van der Steur liet een inventarisatie uitvoeren naar aanleiding van de zaak rond politiemol Mark M., die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke gegevens aan criminelen. In totaal zijn er 1600 mensen met een vertrouwensfunctie bij de politie.

Theo Verbruggen over wat er gaat gebeuren met de 118 agenten

De meesten van de 118 niet-gescreende medewerkers moeten tijdelijk ander werk doen, tot ze de AIVD-screening alsnog hebben doorlopen. Een deel van hen doet zulk belangrijk werk dat ze met hun operaties mogen doorgaan, omdat ze niet snel vervangen kunnen worden.

Zuur

Korpschef Bouman van de Nationale Politie spreekt van "tekortkomingen binnen de politieorganisatie" en noemt het zuur voor de betreffende collega's. "Met nadruk wil ik zeggen dat hen persoonlijk absoluut geen blaam treft."

Bouman heeft maatregelen genomen die de risico's moeten beperken. Zo zijn bepaalde autorisaties ingetrokken en worden interne gesprekken beter in de gaten gehouden.

Maatregelen

Minister Van der Steur had eerder ook al maatregelen aangekondigd. Zo wil hij dat het toekennen van hoge autorisaties alleen mogelijk wordt als twee bevoegde functionarissen hiervoor toestemming hebben gegeven. In januari komt hij met details daarover.

De 118 politiemedewerkers worden met voorrang alsnog door de screeningsprocedure gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl