Mark M. tijdens de pro-formazitting
NOS NieuwsAangepast

'Politiemol verdiende ruim 8 ton met verkoop informatie'

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

De politie houdt er rekening mee dat Mark M. meer dan 800.000 euro heeft verdiend met het lekken van informatie aan criminelen. Hij haalde veel meer informatie uit het computersysteem van de politie dan tot nu toe bekend was, bleek vandaag tijdens een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Den Bosch.

Aanklacht Openbaar Ministerie tegen politiemol

Mark M. had zeker 44 'abonnementen' in het politiesysteem lopen over verdachten en nog eens vier over kentekens. Met die abonnementen werd M. automatisch op de hoogte gehouden van updates in politie-onderzoeken. Ook zocht hij zelf veelvuldig naar gegevens in BlueView, het politiesysteem waar gevoelige informatie over lopende onderzoeken staat opgeslagen.

Abonnementsgeld

M. zou de informatie uit die abonnementen hebben doorverkocht aan criminelen. Hij zou als starttarief 5000 euro per abonnement per maand hebben gerekend en daarna 1000 euro voor het vervolg. Dat blijkt uit informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid, een politieteam dat tips uit het criminele milieu verzamelt (die overigens niet als bewijs mogen dienen).

Ook zou M. geld hebben gevraagd voor 'losse' informatieaanvragen. De politie houdt er rekening mee dat M. in totaal 824.000 euro verdiende met het doorspelen van gegevens. Op dit moment loopt er nog een uitgebreid financieel onderzoek.

M.'s advocaat Jan-Hein Kuijpers gelooft er niets van dat zijn cliënt tonnen heeft verdiend. "Er is geen geldstroom gevonden die ook maar in de buurt komt van dit bedrag. Er is beslag gelegd op nog geen 4000 euro."

Undercover

Tijdens de zitting vandaag werd ook duidelijk dat de politie een undercoveractie heeft uitgevoerd, toen M. met zijn vriendin op vakantie was op Curaçao. Een agent zat achter hem in het vliegtuig en sprak hem aan op het strand, met het verzoek om vertrouwelijke informatie.

Verslaggever Theo Verbruggen over nieuwe feiten rond politiemol

Op dit moment wordt M. verdacht van omkoping en witwassen in de afgelopen twee jaar. Volgens het Openbaar Ministerie zal de tenlastelegging nog verder worden uitgebreid. Het is al bekend dat M. vier jaar lang heeft geneusd in de recherchegegevens, waar hij volgens justitie helemaal niets te zoeken had. "De aanname dat hij dat voor niets deed, is naïef", zegt officier van justitie Rick Schuurman. M. leefde op grote voet en betaalde tijdens reizen naar Curaçao en Oekraïne alles contant.

Zwijgrecht

Nog niet alle gelekte gegevens zijn teruggevonden. De politie doet op dit moment technisch onderzoek naar een aantal gegevensdragers. "Dat is lastig want we hebben te maken met versleutelde apparatuur", zegt de officier van justitie. Zo moet er onder meer nog een beveiligde telefoon worden gekraakt. Van M. hoeft de politie niets te verwachten, want op advies van zijn advocaat houdt hij zijn mond.

Ook tijdens de zitting beroept M. zich op zijn zwijgrecht. Hij reageert slechts één keer, om uit te leggen dat hij echt niet zal vluchten indien de rechtbank besluit hem voorlopig vrij te laten. Het Openbaar Ministerie is bang dat M. naar Oekraïne "zal verkassen", het land waar zijn vrouw vandaan komt en hij zelf tot zijn aanhouding ook regelmatig is geweest.

"Ik heb van de rijksrecherche vernomen dat er meerdere grote onderzoeken lopen in Oekraïne," zegt M. "Mijn vrouw en ik durven daar nu echt niet naar toe." Zijn advocaat verduidelijkt: "Hij zal daar worden afgeperst, omdat er een rechtshulpverzoek ligt. Zo werkt dat in Oekraïne. Om de 10 meter zal er iemand staan die 1000 euro van hem wil."

Medeverdachte

Ook een medeverdachte van Mark M. verscheen vandaag voor de rechter. Deze Mark S. zou hebben gefungeerd als tussenpersoon. Twee keer zag de politie hoe hij M. ontmoette, waarbij hij een keer vermoedelijk een harde schijf kreeg van M. Hij beschikte over 235.000 euro contant. Zijn advocaat: "Nergens blijkt uit dat hij M. geld heeft geboden en overhandigd."

Het onderzoek naar M. begon toen de politie bij een andere verdachte toevallig op 5000 pagina's recherche-informatie stuitte. De documenten bleken opgevraagd door M., waarna de politie hem in de gaten hield en in september vorig jaar oppakte.

Beide verdachten blijven voorlopig in de cel, besliste de rechtbank vandaag. M. zit nog altijd op een militair complex in Stroe. In november is hij om veiligheidsredenen overgeplaatst vanuit de gevangenis in Sittard. Advocaat Jan-Hein Kuijpers zegt dat justitie zelf gevaar voor zijn cliënt heeft veroorzaakt, door regelmatig de media te informeren over het verloop van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl