NOS Nieuws

Tien Nederlanders besmet met zika-virus

Tien Nederlanders zijn besmet geraakt met het zika-virus. Het virus heerst sinds half december in Zuid- en Midden-Amerika.

Alle tien personen liepen het virus op in Suriname. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen. Hoe het met de patiënten is, is niet bekend. Over het algemeen veroorzaakt het virus enkele dagen griepachtige symptomen.

De patiënten kunnen niemand besmetten. Het zika-virus is niet van mens op mens overdraagbaar, het wordt verspreid door muggen die niet voorkomen in Nederland.

Hersenafwijkingen

Volgens het RIVM hebben waarschijnlijk meer Nederlanders het virus opgelopen op vakantie. Niet iedereen wordt er ziek van. Het virus kan koorts, hoofdpijn, eetlustgebrek en huiduitslag in het gezicht veroorzaken. De meeste mensen zijn er in een week vanaf.

Zika is wel gevaarlijk voor zwangere vrouwen: het kan hersenafwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. In Brazilië zijn na een uitbraak van het virus 3900 kinderen met geboorteafwijkingen geboren.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering raadt reizigers in Zuid- en Midden-Amerika aan om met name overdag goede antimuggenmaatregelen te nemen. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen het zika-virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl