Een man met zijn dochter die werd geboren met een misvormd hoofdje
NOS NieuwsAangepast

Hoe gevaarlijk is het zika-virus voor jou?

Bijna nergens in Brazilië is nog anti-muggencrème verkrijgbaar. De bevolking vreest voor het zika-virus, dat wordt verspreid via de insecten. Alles wijst erop dat het virus tot misvormde baby's leidt als vrouwen de ziekte hebben gehad tijdens hun zwangerschap.

De ziekte grijpt om zich heen in Latijns-Amerika. In Suriname hebben veel mensen het. Er zijn al tien gevallen van zika bekend in Nederland en ook op Curaçao en Sint-Maarten hebben zich al mensen gemeld.

Wat kun je doen als je van plan bent naar de regio af te reizen? En wanneer moet je gepaste maatregelen treffen? Vijf vragen over het zika-virus.

Wat is het zika-virus?

Het virus wordt overgebracht door muggenbeten en is niet bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.

Wat is het zika-virus?

Zwangere vrouwen die het zika-virus oplopen, lijken een grotere kans te hebben op een kindje met een te klein hoofdje. In Brazilië werden vorig jaar 3500 baby's geboren met onvolgroeide hersenen. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood. Dat verband werd bij eerdere besmettingsgebieden in Azië en Afrika niet aangetroffen.

Een van de baby's die vorig jaar in Brazilië is geboren met onvolgroeide hersenen door het zika-virus

Waar heerst het zika-virus?

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC adviseert zwangere vrouwen voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen.

De waarschuwing geldt voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC waarschuwt zwangere vrouwen om deze landen niet te bezoeken

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie in de gaten, maar heeft nog geen reden gezien om reisadviezen voor landen in de regio aan te passen.

Zijn er gevallen van zika in Nederland bekend?

Het Nederlands RIVM heeft tien meldingen ontvangen van besmettingen. Allemaal waren ze afkomstig van reizigers uit Suriname. Waarschijnlijk hebben meer Nederlanders het virus opgelopen. De patiënten kunnen niemand besmetten en de mug die het virus verspreidt komt in Nederland niet voor.

Muggenbestrijding in Peru

Is er een vaccin tegen het virus?

Vooralsnog niet. Reizigers wordt aangeraden bedekkende kleding te dragen en zich goed in te smeren met een muggenwerend middel, zoals DEET.

Is er een oplossing in zicht?

In een Braziliaanse stad is een test gedaan met een genetisch gemanipuleerde mannetjesmug die het zika-virus moet stoppen. Die mug kan zich voortplanten, maar zijn nakomelingen gaan dood voor ze zelf vruchtbaar zijn. De populatie neemt dan snel af. Omdat alleen de vrouwtjesmuggen prikken, verspreidt de gemanipuleerde mannetjesmug de ziekte niet nog verder.

Bij de test nam het aantal muggen in de Braziliaanse stad dat het virus verspreidt, met 82 procent af. Een deskundige zegt dat als de methode breed wordt toegepast, de muggenpopulatie ver genoeg af zal nemen om verspreiding van ziektes te voorkomen.

De Braziliaanse overheid heeft opdracht gegeven "in recordtempo" een vaccin te ontwikkelen. Toch is de verwachting dat dit nog jaren zal duren.

Aedes aegypti, de muggensoort die het zika-virus verspreidt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl