Genetische gemanipuleerde mug ingezet in strijd tegen zika-virus
Een genetisch gemanipuleerde mug kan helpen het zika-virus in te dammen. Een biotechnologisch bedrijf heeft een test gedaan in een Braziliaanse stad, waar het aantal muggen dat het virus verspreidt met 82 procent afnam.
De gemanipuleerde mannetjesmug van de Aedes aegypti-soort kan zich wel voortplanten, maar zijn kinderen gaan dood voor ze zelf vruchtbaar zijn. Zo neemt de populatie snel af.
Omdat alleen de vrouwtjesmuggen prikken, verspreidt de gemanipuleerde mug de ziekte niet nog verder. Deze methode is volgens het bedrijf niet alleen effectief tegen het zika-virus, maar ook tegen andere door muggen verspreide virussen.
WK voetbal
Een deskundige van de Amerikaanse vereniging voor het beheersen van muggen zegt tegen persbureau AP dat de methode niet 100 procent effectief is, maar dat als het breeduit wordt toegepast, de muggenpopulatie ver genoeg af zal nemen om verspreiding van ziektes te voorkomen, met een beperkt effect op het milieu.
Het zika-virus heeft zich na het WK voetbal in 2014 met name in Brazilië verspreid, maar ook in Latijns-Amerika duikt de ziekte veel meer op. Zwangere vrouwen kunnen beter niet naar die landen reizen, omdat de ziekte tot ernstige geboorteafwijkingen kan leiden. Volwassenen worden meestal niet ernstig ziek.