De eerste overdekte wedstrijd op het centercourt van Wimbledon in 2009. Zijn hier ook wedstrijden gemanipuleerd?
NOS Sport

Brits parlement begint onderzoek naar matchfixing in tennis

Het Engelse parlement begint een onderzoek naar matchfixing in tennis. De commissie voor cultuur, media en sport wil weten wat er waar is van de recente berichtgeving van de BBC en Buzzfeed News over manipulatie van wedstrijden, onder meer op Wimbledon. Dat meldt de Engelse krant The Telegraph.

De BBC en Buzzfeed News zeggen op basis van geheime documenten, die zijn gelekt door klokkenluiders, dat een groep van ongeveer tien tennissers wedstrijden over de hele wereld heeft gemanipuleerd. De namen van de spelers doken regelmatig op in het systeem van de zogenaamde Tennis Integrity Unit, de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen.

Naar verluidt werd tegen de bewuste spelers geen actie ondernomen. Acht verdachte spelers zouden momenteel meedoen aan de Australian Open.

Worden namen valsspelers alsnog bekend?

De parlementscommissie wil medewerkers van de TIU horen, maar ook afgevaardigden van de Association of Tennis Professionals (ATP), waarin profspelers zich georganiseerd hebben. "Het zou goed zijn als de tenniswereld tegenover de commissie uitlegt hoe ze omgaan met deze nare beschuldigingen en toelichten hoe ze het probleem matchfixing te lijf gaan", aldus een van de parlementariërs.

De BBC en Buzzfeed News hebben niet bekendgemaakt om welke spelers het gaat, maar er zouden ook winnaars van grandslams bij zitten. Mogelijk komen die namen door het parlementaire onderzoek alsnog boven water.

De commissie voor cultuur, media en sport deed eerder onderzoek naar het dopingschandaal in de atletiek en de omstreden toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022.

'Ongefundeerd nieuws'

Robin Haase noemde het nieuws over matchfixing maandag ongefundeerd. "Ik wil bewijzen zien en die zijn er niet." Volgens hem gaat het om oude zaken, waar terecht niets mee gedaan is. "Ze noemen een voorbeeld uit 2008. Toen is er onderzoek gedaan naar een speler en daar kwam uit dat er niets aan de hand was."

Andy Murray en Roger Federer willen dat alle feiten op tafel komen. "Ik geloof dat we het recht hebben om exact te weten wat er speelt", reageerde Murray op het nieuws. Federer hoort graag de namen van de verdachte spelers. "Dan is het concreet en kunnen we er echt over praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl