Robin Haase wil meer bewijs zien in matchfixingschandaal
Acht tennissers die meedoen aan de Australian Open worden verdacht van matchfixing, meldt onder meer de BBC. De omroep kreeg geheime documenten van klokkenluiders uit de tenniswereld. Een ongefundeerd verhaal, zegt de Nederlandse tennisser Robin Haase op NPO Radio 2, die zelf ook op het Australische grandslamtoernooi speelt. "Ik wil bewijzen zien en die zijn er niet."
Uit de geheime documenten blijkt volgens de Britse omroep dat een groep van ongeveer tien tennissers de spil vormde van de matchfixing. Zij zouden jarenlang wedstrijden bewust hebben verloren, onder meer tijdens grote toernooien als Wimbledon. De BBC wil niet zeggen om welke spelers het gaat. De tennissers zouden ook niet zijn geschorst.
Volgens Haase gaat het om informatie die al lang bekend is. "Dit is allemaal oud nieuws. Ze noemen een voorbeeld uit 2008. Toen is er onderzoek gedaan naar een speler en daar kwam uit dat er niets aan de hand was. Nu wordt daar opeens weer over gesproken."
Ik vind het schandalig dat zo'n verhaal zonder enige informatie en echt bewijs naar buiten komt. Zo is het meer een roddel.
Het verhaal schaadt op deze manier alleen maar de sport, zegt de tennisser. Dat heeft hij persoonlijk al gemerkt. Normaal gesproken krijgt hij na elke verloren wedstrijd wel een paar berichten van mensen die hem verwijten maken. "Maar vandaag waren het er veertig." Haase verloor afgelopen nacht in de eerste ronde van de Australian Open van de Bosniër Mirza Basic.
Zelf is hij nooit benaderd door een matchfixer, zegt hij. "Ik ken wel tennissers die dat wel zijn. Een daarvan heeft dat ook verteld: Raemon Sluiter. Hij is daar altijd open en eerlijk over geweest." Haase denkt dat collega-tennissers uit Rusland en Italië eerder worden benaderd, omdat in die landen veel meer wordt gegokt.
Volgens Haase is er niet veel aan de hand op het moment dat een tennisser benaderd wordt. "Er zit een verschil tussen benaderd worden en het daadwerkelijk doen." Als een tennisser daar niets mee doet en de matchfixer aangeeft, doet hij het goed en wordt er een onderzoek naar die persoon gestart, benadrukt Haase.