Het Binnenhof tijdens Prinsjesdag
NOS Nieuws

Eerste Kamer wil onderzoek parlementair stelsel

Een onderzoek naar het functioneren van het parlementaire stelsel is een stapje dichterbij. Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer steunt een verzoek van de VVD om een staatscommissie in te stellen. Of de commissie er ook echt komt, hangt af van de Tweede Kamer. Die moet zich ook nog over het plan buigen.

Het idee voor een onderzoek kwam aanvankelijk van de voormalige VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Loek Hermans. Die was heel kritisch over de manier waarop de Eerste Kamer functioneert. Het kabinet reageerde niet heel enthousiast op het plan, maar beloofde wel mee te werken als beide Kamers met een voorstel komen.

Toekomstbestendig

De senaat wil nu samen met de Tweede Kamer aan zo'n voorstel werken. De commissie moet onderzoeken of het parlementair stelsel 'toekomstbestendig' is. Zo nodig moet de commissie ook voorstellen doen voor aanpassingen.

VVD-woordvoerster Duthler benadrukte dat het gedrag van kiezers snel verandert en dat de samenstelling van de Eerste Kamer sterker dan vroeger afwijkt van die van de Tweede Kamer. Verder wees ze op de toenemende betekenis van Europese besluiten en op de digitalisering van de samenleving.

De commissie moet bestaan uit vooraanstaande oud-politici, staatsrechtdeskundigen, politicologen en ICT-experts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl