NOS NieuwsAangepast

VVD: beide Kamers onder de loep

De VVD in de Eerste Kamer wil een staatscommissie instellen die advies uitbrengt over mogelijke veranderingen in het parlementaire stelsel. Het gaat om kwesties zoals de toekomst van de Eerste Kamer en de manier waarop de Tweede Kamer wordt gekozen.

VVD-fractievoorzitter Hermans heeft de afgelopen week in de senaat steun gezocht voor een motie die hij komende week tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer wil indienen. Inmiddels heeft de VVD goede hoop dat er een meerderheid is voor het voorstel.

Te politiek

De grootste regeringspartij is al langer kritisch over de manier waarop de Eerste Kamer functioneert. Hermans en zijn collega-fractievoorzitter Zijlstra in de Tweede Kamer vinden dat de senaat te veel politiek bedrijft, terwijl de leden wetsvoorstellen van het kabinet eigenlijk uitsluitend inhoudelijk zouden moeten beoordelen.

De afgelopen jaren moesten VVD en PvdA steeds met de 'constructieve oppositie' in de slag om ervoor te zorgen dat voorstellen een meerderheid haalden in de Eerste Kamer. De twee regeringspartijen hebben alleen een meerderheid in de Tweede Kamer.

Districtenstelsel

Andere partijen hebben weer andere wensen als het gaat om de toekomst van het huidige staatsbestel. Zo wil de ChristenUnie dat de Eerste Kamer rechtstreeks wordt gekozen, terwijl D66 van oudsher voor een ander kiesstelsel is, dat ervoor zou zorgen dat er minder partijen in de Tweede Kamer zitten.

Staatscommissies (vaak met politici en wetenschappers) adviseren de regering, vooral over staatsrechtelijke kwesties. Voorbeeld is de staatscommissie-Elzinga, die in 2000 advies uitbracht over verbeteringen in de lokale democratie. In reactie daarop werd onder meer de zogenoemde dualisering ingevoerd, waarbij wethouders niet meer in gemeenteraden mogen zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl