NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar werking parlement

Een staatscommissie gaat onderzoek doen naar het parlementaire stelsel. Premier Rutte heeft dat beloofd tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer.

Rutte benadrukte dat het instellen van zo'n commissie geen prioriteit heeft voor het kabinet. Maar hij is wel bereid mee te werken. Rutte herkent "de behoefte die er is aan vernieuwing en om te kijken naar het functioneren van het stelsel".

Overleg

Het is nog niet bekend hoe het onderzoek er precies uit gaat zien. Dat wil Rutte eerst overleggen met de Eerste en Tweede Kamer. Uit dat overleg moet duidelijk worden wat de opdracht en samenstelling van de commissie wordt.

Rutte zei dat de commissie een duidelijke opdracht moet krijgen. "Als het een 'commissie van alle dingen' wordt, dan weet ik op voorhand al dat er weinig uit gaat komen", zei hij.

VVD-plan

Rutte sluit met zijn belofte aan bij een plan van VVD'er Hermans die zo'n staatscommissie in het leven wil roepen. Zijn partij is al langer kritisch over de manier waarop de Eerste Kamer functioneert. De senaat zou te veel politiek bedrijven, terwijl de leden wetsvoorstellen van het kabinet eigenlijk alleen op deugdelijkheid zouden moeten beoordelen.

De afgelopen tijd gingen regeringspartijen VVD en PvdA steeds met de oppositie in conclaaf om ervoor te zorgen dat wetsvoorstellen een meerderheid in de Eerste Kamer haalden. Dat moesten ze wel, omdat de coalitie alleen een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl