Pepperspray valt onder de wet Wapens en Munitie, en is verboden
NOS Nieuws

Kabinet: pepperspray lost probleem niet op

Het kabinet ziet niets in het opheffen van het verbod op pepperspray, zoals PVV-leider Wilders voorstelt. Dat lost volgens het kabinet het gevoel van onveiligheid, door de aanrandingen in onder meer Keulen, niet op.

"Ik weet dat mensen zich zorgen maken. Dat hoeft u me niet te vertellen en de heer Wilders ook niet", zegt vice-premier Asscher. "Het veiligheidsgevoel is aangetast. De beste reactie is de daders aanpakken en zorgen dat de politie niet machteloos staat."

Over de aangekondigde actie van de PVV om volgend week "verzetsspray" uit te delen zegt Asscher: "Als je mensen spuitbussen gaat geven, schuift de interpretatie van wat geweldloos verzet is op."

Ook premier Rutte constateert dat Wilders steeds een stapje verder gaat. "Dat is op zich natuurkundig interessant, omdat je zou denken dat er een begrenzing is aan de klankkast. Maar die is er niet", zegt Rutte. "Er komt steeds meer en harder geluid uit. Ik ken geen kerkorgels die dat kunnen."

Almere

Berichten dat een aanrandingszaak in Almere is stilgehouden omdat de vermoedelijke daders asielzoekers zijn, wijst premier Rutte van de hand. "Ik heb zelf vandaag contact gehad met de politie daar. De zaken komen voor de rechter. We gaan in Nederland nooit feiten toedekken omdat asielzoekers het hebben gedaan."

Volgens minister Van der Steur is 'echte' pepperspray niet voor niets illegaal in Nederland. "Er kunnen grote ongelukken mee gebeuren. Ook als de intentie goed is en je het gebruikt om jezelf te beschermen."

Kabinet: pepperspray lost probleem onveiligheid niet op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl