Agenten bij het centraal station van Keulen

Kritiek op politie na aanrandingen Keulen en Zweden

Na aanrandingen van vrouwen en meisjes in Keulen en Zweden, ligt de politie daar onder vuur. In Zweden hield de politie de zaak, waarbij jonge Afghanen betrokken zouden zijn, geheim. In Keulen moest de politiechef vertrekken, omdat de informatie over de gebeurtenissen tijdens Oud en Nieuw niet direct naar buiten werd gebracht.

Oud-politiecommissaris Eric Nordholt benoemde in de jaren 90 de problemen die hij zag met jonge allochtone criminelen en kwam zwaar onder vuur te liggen. Hij zit vanavond bij Nieuwsuur in de studio.

Kritiek op politie na aanrandingen Keulen en Zweden

Zwijgen

De politie in Zweden krijgt zware kritiek omdat agenten zouden hebben gezwegen over de aanranding van een groot aantal meisjes en vrouwen op een festival in Stockholm in augustus. De politie bevestigt de aanrandingen, maar ontkent de zaak te hebben toegedekt. De politietop heeft een groot onderzoek aangekondigd.

De mannen die zich vergrepen aan de vrouwen, waren "geen Zweden", zegt een woordvoerder van de Stockholmse politie. Zweedse media schrijven dat het vooral om jonge Afghanen ging. Tientallen verdachten zijn opgepakt. Bij hetzelfde festival in 2014 zouden vergelijkbare dingen zijn gebeurd.

In de afgelopen Oudejaarsnacht zijn ook in de Zweedse stad Malmö veel vrouwen het slachtoffer geworden van aanranders, heeft de politie van die stad bevestigd. Ook daar zouden asielzoekers bij betrokken zijn geweest.

Soms durven we zaken niet openbaar te maken, omdat we bang zijn dat het de (extreemrechtse) Zweden Democraten in de kaart zal spelen.

Zweedse politieman over het zwijgen over de aanrandingen

'Pijnlijk punt'

De Zweedse krant Dagens Nyheter kwam achter de gebeurtenissen tijdens het Stockholmse festival, in de nasleep van de commotie over de aanrandingen in Keulen tijdens de jaarwisseling. De krant had inzage in interne politierapporten, waarover destijds niets naar buiten was gebracht.

Waarom heeft de Zweedse politie ervoor gekozen te zwijgen? "Dat is een pijnlijk punt", zegt een politieman, die betrokken was bij ordehouding op het festival, in de krant. "Soms durven we zaken niet openbaar te maken, omdat we bang zijn dat het de (extreemrechtse) Zweden Democraten in de kaart zal spelen."

De Zweedse premier Stefan Löfven zegt woedend te zijn. Hij noemt het mogelijke verzwijgen van de aanrandingen onacceptabel. Het betekent volgens de premier verraad ten opzichte van de slachtoffers en een "groot probleem" voor de democratie.

Politiechef op non-actief

Ook de politie in Keulen kreeg gisteren nieuwe kritiek te verwerken. Deelstaatminister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen noemde het optreden van de politie tijdens de jaarwisseling onaanvaardbaar.

Het politiekorps was al eerder op de hoogte van toenemende ongeregeldheden rond het station, maar sloeg een aanbieding af van de landelijke politie voor versterking. Jäger bekritiseerde ook het gebrek aan openheid bij de politie over wat er in de Oudejaarsnacht is gebeurd.

Vrijdag werd politiechef Wolfgang Albers daarom al op non-actief gesteld. Hij schreef eerder een persbericht waarin werd gezegd dat de Oudejaarsnacht rustig was verlopen. Volgens Jäger is de maatregel noodzakelijk om het vertrouwen in de politie van Keulen te herstellen.

Protest in Keulen tegen de aanrandingen tijdens de jaarwisseling

'Amsterdammers te lief'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei gisteren dat hij een massa-aanranding zoals in Keulen in zijn stad niet verwacht. "Ik vind Amsterdammers daar veel te lief voor en we stellen grenzen. Zonder dat ik het aannemelijk kan maken denk ik dat het uitgesloten is."

Ook is volgens hem in Duitsland wat achterstand in het integratiedebat. "Ik geloof dat ze in Duitsland nu een schrik hebben die wij vijftien jaar geleden al hebben gehad."

'Niet weglachen'

Niet iedereen kan zich vinden in de opmerking van Van der Laan. Het Amsterdamse raadslid Dilan Yesilgöz (VVD) zegt in het Parool dat ze in Keulen twee weken geleden ook niet voor mogelijk gehouden dat zoiets kon.

Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft kritiek: "Ik zou het hem graag nazeggen en natuurlijk kunnen vrouwen in Amsterdam 's nachts nog steeds veilig over straat, maar laten we niet doen alsof er geen ernstige seksuele intimidatie is. Dat zijn geen zaken om weg te lachen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl