Nout Wellink
NOS Nieuws

Wellink vindt zorgen over Chinese beurs beetje overdreven

De paniek die afgelopen week uitbrak op de beurzen was een beetje overdreven, zegt Nout Wellink. De oud-president van De Nederlandsche Bank werkt al een aantal jaar als toezichthouder van een grote Chinese bank. "In China was de stemming niet al te negatief, er gebeurde welbeschouwd ook niet zo vreselijk veel."

Afgelopen maandag kwamen de Chinese beurzen in een vrije val. De handel werd stilgelegd en later helemaal gestaakt vanwege de zware koersverliezen. Mede door die slechte cijfers uit China hadden ook veel Europese beurzen een slechte week.

"De paniek die ontstond over China weerspiegelt onze eigen onrust", zegt Wellink. Europese beleggers maken zich volgens hem zorgen over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, over de onrust in het Midden-Oosten en over Amerikaanse maatregelen die invloed hebben op de beurzen. "Al die dingen projecteren we op de Chinezen."

Onrustig beursjaar

De Chinese economie is aan het veranderen en dat brengt wel degelijk risico's met zich mee, erkent Wellink. "Misschien zien we volgend jaar geen economische groei van 7 procent, maar van 6,9 procent, of 6,8. Maar in de Verenigde Staten worden die cijfers veel vaker naar beneden bijgesteld."

2016 wordt een onrustig jaar op de beurzen, denkt Wellink. "Een mogelijke Brexit maakt beleggers onzeker, net als de economische cijfers uit Duitsland. Zorgen over de Chinese economie gaan gepaard met een sluimerende onrust over wat er in de wereld gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl