Beurshandelaren
NOS NieuwsAangepast

Beurzen glijden uit over olie en China

Op de derde handelsdag van het beursjaar hebben de Europese aandelenbeurzen opnieuw een flinke veer gelaten. De zorgen bij beleggers over de Chinese economie en de impact daarvan en de verder dalende olieprijs zijn de belangrijkste redenen voor beleggers om hun geld uit de aandelenmarkt te halen.

De AEX sloot 1,4 procent lager op 428,76 punten en staat weer op het niveau van eind 2014. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs verloren zo'n 1 procent. Op Wall Street doken de beurzen ook direct in de rode cijfers. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq staan rond een procent lager.

Olieprijs

Uit de jongste economische cijfers blijkt dat de Chinese economie blijft haperen. Dat zet weer druk op grondstoffenprijzen en de olieprijs.

De prijs van ruwe Brent-olie, graadmeter voor Europese en Arabische olie, daalde vandaag met meer dan 5 procent naar 34 dollar per vat. Dat is de laagste prijs in bijna twaalf jaar. De daling werd ook nog versterkt door cijfers over grotere Amerikaanse olievoorraden, die op recordniveaus blijven staan.

'Olie op het vuur'

Op de eerste handelsdag van 2016 doken de koersen al diep in het rood. Het was voor veel beurzen de slechtste start van het jaar in lange tijd.

Maandag werd de Chinese beurs zelfs stilgelegd nadat de koersen hard onderuit waren gegaan. De Chinese overheid nam vervolgens extra maatregelen om de markt op te krikken, zoals het extra geld in de markt pompen en het verlagen van de koers van de yuan. Maar dat lijkt op de beurs eerder averechts te werken.

"De industriecijfers zijn zwak, en zijn waarschijnlijk nog te rooskleurig, maar de wisselkoersverlaging van de yuan werkt als olie op het vuur", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "Investeerders en beleggers hebben de indruk dat de China er slechter voor staat en de overheid machteloos aan de knoppen draait."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl