NOS Nieuws

Beurs in China in nieuwe jaar hard onderuit

Het nieuwe beursjaar in China kent een heel slechte start. De Chinese beleggers konden voor het einde van de dag al hun spullen pakken en naar huis. De beurshandel werd voortijdig gestaakt vanwege zware koersverliezen. Tegenvallende cijfers over de Chinese industrie en een zwakkere wisselkoers van de Chinese munt yuan leidden tot een sombere stemming onder beleggers die zich grote zorgen blijven maken over de Chinese economie.

De beurzen van Shanghai en Shenzhen daalden met meer dan 7 procent. Uitgerekend vandaag traden juist nieuwe beursregels in werking om beurscrashes te voorkomen. Die schrijven voor dat bij koersdalingen van 5 procent de handel een kwartier wordt stilgelegd om af te koelen en paniekverkopen tegen te gaan. Bij een daling van 7 procent wordt de beurs zelfs voor de rest van van de dag gesloten. En dat is vandaag gebeurd.

Schokgolf

De korte onderbreking van de handel had dus niet het gewenste effect. De beurs van Shanghai sloot met een verlies van bijna 7 procent, de techbeurs van Shenzhen met meer dan 8 procent. De CSI 300, een index met de 300 belangrijkste aandelen van de Chinese beurzen, verloor 7 procent.

In het spoor van China tekenen de andere Aziatische beurzen ook grote verliezen op. De Nikkei-index van de beurs van Tokio sloot ruim 3 procent lager, de beurs van Hongkong verliest 2,5 procent.

De Chinese beurs crashte in de zomer al eerder en veroorzaakte een schokgolf over de hele wereld. Pogingen van de Chinese overheid om de beurspaniek te beteugelen door nieuwe regels in te voeren, speculanten te vervolgen, en een verbod voor grote aandeelhouders om hun aandelen te snel te verkopen, haalden per saldo niet veel uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl