Politie bij het station in Keulen waar de aanrandingen plaatsvonden
NOS Nieuws

Keulse agenten: aanranders waren vooral Syriërs

Agenten van de politie in Keulen zeggen dat de mannen die op Oudejaarsavond rond de Dom vrouwen hebben aangerand wel degelijk vluchtelingen waren. "Slechts een kleine minderheid bestond uit Noord-Afrikanen, het grootste deel bestond uit Syriërs", zeiden agenten op basis van anonimiteit tegen Welt am Sonntag.

De korpsleiding had dinsdag gezegd dat de politie niet weet wie de daders zijn. Agenten die erbij zijn geweest, bestrijden dat. "Er zijn, anders dan naar buiten is gebracht, van talrijke personen identiteitsgegevens opgenomen", zegt een agent tegen de krant.

Jeroen Wollaars: er is veel kritiek op de Duitse politie

De agenten zeiden verder dat die nacht zo'n honderd personen zijn gecontroleerd. Enkelen daarvan zijn in hechtenis genomen. Veel van de gecontroleerden zouden pas een paar maanden in Duitsland zijn. "De meesten waren recent binnengekomen asielzoekers", zegt een agent. Dat staat haaks op de verklaring van burgemeester Reker die eerder zei dat er geen aanwijzingen zijn dat de daders asielzoekers waren.

Ook op een ander punt weerspreken de agenten de officiële politie-lezing over die nacht. Volgens die lezing waren de daders vooral op geld uit. De aanrandingen zouden een bijzaak zijn geweest. "In werkelijkheid was het precies omgekeerd", zeiden de agenten tegen de krant. "De in meerderheid Arabische daders waren er vooral op uit om seksuele delicten te plegen, om hun seksuele 'amusement'."

Lek

De verklaring van de agenten wordt ondersteund door een lek bij de politieleiding naar de Keulse krant Express. Hij zegt dat die avond de identiteit van 71 mensen is gecontroleerd, 11 mensen in voorlopige hechtenis zijn genomen, 4 personen zijn gearresteerd, dat er 32 processen-verbaal zijn opgemaakt en dat er tien gebiedsverboden zijn opgelegd. Het merendeel van de gecontroleerde personen was asielzoeker.

Ook blijkt uit het gelekte stuk dat de politie totaal niet opgewassen was tegen de meute. Zij kon niet veel meer doen dan machteloos toekijken.

Eerder op de dag lekte een intern verslag van de Bundespolizei uit, waaruit blijkt dat de politie in de Nieuwjaarsnacht totaal geen raad wist met de situatie rond het centraal station.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl