Het was onrustig in Keulen op Oudjaarsavond
NOS Nieuws

'Politie Keulen kon situatie niet aan'

De politie in Keulen was niet opgewassen tegen de chaotische situatie op Oudejaarsavond en in de Nieuwjaarsnacht. Dat staat in een uitgelekt intern verslag van de gebeurtenissen. De politie heeft de echtheid van het verslag van de Bundespolizei bevestigd.

Vrouwen, alleen of in gezelschap, kwamen terecht in een massa dronken mannen, die zich niets aantrokken van de politie. De massa was te groot om het overzicht te kunnen houden, zegt de politieagent die het verslag schreef. Hij spreekt van "enkele duizenden, meeste mannelijke, personen met een migratieachtergrond".

Rekening met doden

De politie werd aangeklampt door aangeslagen, huilende en bange mensen op het plein, vooral vrouwen en meisjes, die allemaal melding deden van aanranding, diefstal of vechtpartijen. De politiemensen raakten gefrustreerd dat ze niet alle slachtoffers te woord konden staan, staat in het verslag. "Het waren er domweg te veel tegelijk."

Het lukte de politie in de chaos niet om arrestaties te verrichten. Er waren aanvankelijk niet genoeg agenten en het respect voor de politie was ver te zoeken. De politie hield er serieus rekening mee dat er doden zouden vallen.

Verscheurde verblijfsvergunningen

In het politieverslag staat dat er vluchtelingen onder de daders zouden zijn. Verblijfsvergunningen werden verscheurd en werd gezegd "je maakt me niks, ik haal morgen een nieuwe!" en "ik ben Syriër, je moet me vriendelijk behandelen! Merkel heeft me hier uitgenodigd!"

Wel zijn er door de aanwezigheid van de agenten en door toedoen van omstanders verdere verkrachtingen voorkomen, zo staat er.

Jeroen Wollaars: er is veel kritiek op de Duitse politie

Verder schrijft de agent dat de politie werd gehinderd in haar werk en dat getuigen die daders aanwezen, werden bedreigd. Ook in het station en bij het instappen in de treinen was het chaotisch. Mensen drongen de treinen binnen volgens het recht van de sterkste. Passagiers die samen reisden, raakten elkaar kwijt in het gedrang.

De functionaris die het verslag heeft geschreven zegt dat hij zoiets in de 29 jaar dat hij bij de politie werkt, nog niet heeft meegemaakt. Het duurde tot 07.30 uur op Nieuwjaarsdag voor het weer rustig was.

Keulse politie

De redactie van het tv-programma WDR-Aktuell kreeg een rapport van de Keulse politie in handen. Dat onderschrijft het rapport van de landelijke opererende Bundespolizei. In het Keulse rapport staat dat ook vrouwelijke politieagenten werden lastiggevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl