Tijdens de Nieuwjaarsnacht in Keulen werden tientallen vrouwen aangerand of beroofd

'Keulse aanrandingen passen in trend'

De politie van Keulen noemt de grootschalige aanrandingen op Oudejaarsavond "een nieuwe dimensie van geweld". Criminologe Rita Steffes-enn van het Duitse Centrum voor Criminologie en Politie-onderzoek beaamt dat, al waren er de laatste jaren soortgelijke incidenten in Duitsland.

"Sinds twee, drie jaar zien we een trend van jonge mannen onder de 30 die in discotheken en op grote evenementen vrouwen betasten en beroven", zegt Steffes-enn. Het fenomeen is dus niet nieuw, maar de schaal waarop het in Keulen gebeurde, is dat wel. "Zo'n grote groep daders bij elkaar, dat hebben we niet eerder gezien. Net als de grote hoeveelheid vergrijpen die de daders begingen in korte tijd."

Steffes-enn: "Bij grote evenementen, zoals de Oktoberfeesten in München, gebeurt het ook dat vrouwen betast worden of dat mannen tegen vrouwen aan dansen. Maar in Keulen werden vrouwen omsingeld door grote groepen mannen, dat maakte het ook zo beangstigend. En dan werden ze ook nog bestolen."

Als ze dat hadden gewild, hadden ze veel meer vrouwen kunnen verkrachten.

Rita Stefess-enn, criminologe

De grote schaal waarop de aanrandingen plaatsvonden, gecombineerd met de berovingen en de vele vergrijpen in korte tijd, maakt volgens Steffes-enn ook dat de emoties nu zo hoog oplopen.

Ze denkt dat de daders er uiteindelijk op uit waren om zoveel mogelijk vrouwen te bestelen en dat de aanrandingen daar een middel voor waren. "Tot nu toe is er één geval van verkrachting bekend. Als ze dat hadden gewild, hadden ze veel meer vrouwen kunnen verkrachten."

Voor de slachtoffers daarentegen is het een zeer traumatische ervaring. "Het is niet zo dat je 'alleen een beetje bent betast', zoals slachtoffers vaak te horen krijgen", zegt Steffes-enn. "Het gebeurt plotseling, het voelt als een overval. Bovendien waren het hier dus grote groepen mannen die een vrouw omsingelden. Veel vrouwen vertellen dat ze doodsbang waren. En hebben de daders vaak ook nog je gegevens als ze je telefoon hebben gestolen."

Moeilijk voor politie

Dat de politie nog geen daders heeft opgepakt, is te begrijpen, zegt Steffes-enn. "Juist dat het zo'n grote groep is, maakt het lastig voor de politie. De daders moeten geopereerd hebben in teams, ze waren op elkaar ingespeeld. Je moet je voorstellen dat er een binnenste ring van mannen is, die vrouwen lastigvalt. Daaromheen heb je een 'buitenring': mannen die kijken of de politie eraan komt en die de aandacht van de agenten afleiden."

Volgens Steffes-enn was het voor de politie bovendien moeilijk om daders te betrappen, omdat het grootste deel van de vergrijpen in Keulen korte acties waren. "Het kost niet veel tijd om vrouwen te betasten. Dat duurt niet langer dan 10, 20, 30 seconden."

Dan zijn er nog de beelden van bewakingscamera's, maar ook dat levert vaak niet heel veel op. "Die camera's hebben vaak geen nachtzicht en als ze dat wel hebben, dan zijn de beelden van slechte kwaliteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl