De Duitse misdaadverslaggever Oliver Köhler
NOS Nieuws

'Politie weet het: aanranders Keulen waren criminele asielzoekers'

Voor de Duitse misdaadverslaggever Oliver Köhler is glashelder wie er achter het geweld met Oud en Nieuw in Keulen zaten. De mannen die bij het treinstation in die stad vrouwen aanrandden en hun zakken leegroofden, waren volgens hem asielzoekers afkomstig uit Noord-Afrika.

Volgens Köhler, werkzaam voor tv-zender WDR, is al langer bekend dat groepjes jonge mannen uit Noord-Afrika stelen en seksueel geweld gebruiken bij het station. En de politie weet volgens hem net als hij ook precies wie die criminele groepen zijn.

De politie heeft eerder gezegd dat de mannen een Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk hadden, maar volgens burgemeester Reker van Keulen kwamen ze niet uit asielzoekerscentra.

'Alles wijst erop'

Köhler heeft geen hard bewijs voor het tegendeel, maar zegt dat daar wel veel op wijst. "De aanpak om mensen te omsingelen, ze aan te raken en, aan te randen en dingen te stelen, is precies de aanpak van de groep die bekend is", zegt hij. Ook is volgens hem bekend dat de bewuste groep zich in het weekend verzamelt bij het Centraal Station, waar de aanrandingen waren.

"Deze jonge mannen zijn allemaal vluchtelingen", zegt WDR-journalist Köhler. "Ze vragen hier asiel aan, maar speculeren erop en wéten ook dat het lang duurt voor ze uitslag krijgen. Ze hebben geen recht op asiel, maar kunnen hier zo wel langer blijven en hebben dan ondertussen allang alles bij elkaar gestolen."

'Het station is een ontmoetingsplaats voor criminelen'

De reden dat hier in Duitsland nauwelijks bekendheid aan wordt gegeven, is volgens de ervaren misdaadverslaggever dat er in zijn land een groot taboe op heerst.

"Want iedereen die met ze te maken heeft, weet dat deze jongeren hier zijn om strafbare feiten te plegen."

Volgens Köhler gaat het om mannen uit heel Noord-Afrika en liepen er tijdens Oud en Nieuw ook mannen uit Syrië rond het station van Keulen. Vooral door de massaliteit onderscheiden de gebeurtenissen in de stad zich volgens de journalist van eerdere incidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl