Premier Rutte
NOS Nieuws

Rutte over Keulen: alert blijven, maar geen olie op het vuur

Premier Rutte noemt de gebeurtenissen in Keulen "walgelijk en te bizar voor woorden". De premier spreekt in een reactie de hoop uit dat de Duitse autoriteiten de daders van de aanrandingen zo snel mogelijk weten te traceren en oppakken. "Dit moet afgestraft worden."

Ook in Nederland moeten we alert blijven, zegt Rutte. "Dat zijn we ook. Wat niet helpt is stigmatiseren en olie op het vuur gooien. Daar ga ik dus niet aan meedoen."

In Duitsland is een fel debat ontstaan naar aanleiding van de aanrandingen. Volgens sommigen zitten asielzoekers erachter. De Duitse autoriteiten zeggen dat de daders een Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk hadden, maar burgemeester Reker van Keulen benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat ze afkomstig zijn uit asielzoekerscentra.

'Bent u er nog?'

Eerder vandaag schreef PVV-leider Wilders een open brief aan Rutte, waarin hij hem vraagt: "Hallo meneer de minister-president? Bent u er nog?" Wilders schrijft in de brief dat hij het raar vindt dat Rutte nog niet op de aanrandingen in Keulen heeft gereageerd. Volgens hem maken veel Nederlanders zich zorgen over aanvallen op vrouwen door vluchtelingen.

Vice-premier Asscher reageerde vandaag al namens het kabinet op de aanrandingen in Keulen. "Seksueel geweld is een afschuwelijke aantasting van de menselijke waardigheid", sprak Asscher. "Vrouwen die slachtoffer zijn geweest van aanranding of verkrachting vertellen dat ze zich nog jaren of zelfs hun leven lang onveilig blijven voelen. De massale aanranding in Keulen is daarom zo huiveringwekkend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl