Hier op de grens tussen Zweden en Denemarken worden ook al grenscontroles uitgevoerd
NOS Nieuws

Denemarken voert per direct controles in langs Duitse grens

Denemarken gaat per direct controles invoeren aan de grens met Duitsland. Dat heeft de Deense premier Lars Lokke Rasmussen bekendgemaakt. Het land wil de toestroom van vluchtelingen reguleren. Niet iedereen wordt gecontroleerd, het gaat om steekproeven.

Het besluit van Rasmussen volgt op het besluit van Zweden om vanaf vandaag mensen te controleren die via Denemarken naar Zweden wil oversteken.

Per dag reizen er zo'n 100 tot 300 vluchtelingen via de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voor-Pommeren naar Denemarken.

Ze hopen dat de maatregel vluchtelingen afschrikt om naar Denemarken te komen.

Correspondent Rolien Creton

"De Denen zijn bang dat vluchtelingen die naar Zweden willen, stranden in Denemarken", vertelt correspondent Rolien Creton. "Ze hopen dat deze maatregel vluchtelingen afschrikt om naar Denemarken te komen."

Vooralsnog wordt niet iedereen gecontroleerd, maar Rasmussen houdt een slag om de arm. Creton: "Als de vluchtelingenstroom niet minder wordt, dan worden volgens hem de controles een stuk strenger."

Denemarken voert grenscontroles met Duitsland in

'Niet de oplossing'

Een woordvoerder van bondskanselier Merkel zegt dat de grenscontrole binnen Europa niet de oplossing is. "We hebben een goede bewaking van de Europese buitengrenzen nodig."

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken is niet verrast en zegt ook niets te kunnen doen aan de beslissing. "Het is een soevereine staat, daar hebben we niks over te zeggen", benadrukt een woordvoerder.

Nieuwjaarstoespraak

In zijn nieuwjaarstoespraak had Rasmussen het al over de mogelijkheid om controles in te voeren langs de grens met Duitsland. Hij zei toen dat hij "niet opnieuw vluchtelingen en migranten op de Deense snelwegen wil zien".

De centrum-rechtse partij van Rasmussen is aan de macht gekomen met de belofte om minder vluchtelingen toe te laten tot Denemarken. Deze maand bespreekt het Deense parlement een wetsvoorstel van de regering om waardevolle spullen af te pakken van vermogende vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl