Vluchtelingen worden vastgehouden op een treinstation bij de Deense grens
NOS Nieuws

'We moeten trouwringen niet van hun vingers halen'

De Deense regering wil geld en waardevolle bezittingen van vermogende vluchtelingen kunnen innemen. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat in januari besproken wordt in het Deense parlement. Asielzoekers zouden op die manier moeten meebetalen aan hun opvang.

Of de soep werkelijk zo heet wordt gegeten, blijft even afwachten. De liberale regeringspartij Venstre en gedoogpartner Deense Volkspartij zijn het niet eens over de reikwijdte van het voorstel.

Minister van Justitie Søren Pind heeft op de Deense televisie gezegd dat de wet alleen zal gelden voor vluchtelingen die bij wijze van spreken "met een koffer vol diamanten" de grens overkomen.

Trouwringen

Maar volgens de nationalistische Deense Volkspartij, die gedoogsteun geeft aan het minderheidskabinet van premier Rasmussen, moet het ook mogelijk worden om behalve cash waardevolle juwelen en zelfs dure trouwringen te confisqueren. "Dat hebben we in de onderhandelingen afgesproken", aldus parlementslid Martin Henriksen.

Daarop reageerde parlementslid Martin Geertsen van de regeringspartij weer door te zeggen dat het afnemen van trouwringen "angstaanjagende historische beelden oproept". De minister van Buitenlandse Zaken twitterde: "Nee, we zouden trouwringen niet van de vingers van vluchtelingen moeten halen die naar Denemarken komen."

De VN-vluchtelingenorganisatie laat weten het "verbijsterend" te vinden dat Denemarken van plan is "het weinige af te nemen wat mensen nog over hebben van hun leven thuis".

Ook op Twitter wordt vol ongeloof gereageerd op het voorstel. Waarom niet meteen iedereen aan het werk zetten, smaalt iemand. "'Arbeit macht frei' and all that", schrijft hij. De Duitse spreuk werd veel gebruikt door de nazi's en hing bij veel concentratiekampen, waaronder Auschwitz, boven de toegangspoort.

Die historische parallel zien meer mensen. Vooral de Amerikaanse pers is verbijsterd over het plan van de Denen. "Dit roept de vraag op of sommige Europese landen het werkelijk oké vinden om de praktijken van het nazi-regime te herhalen", schrijft journalist Barbie Latza Nadeau. De nazi's namen tijdens de Tweede Wereldoorlog op grote schaal bezittingen af van Europese Joden.

De geschiedenis wordt ook door andere journalisten gememoreerd. "Natuurlijk kun je die vergelijking niet 1-op-1 maken, maar echt verrassend is die ook weer niet", zegt Martin Lemberg-Pedersen van de Universiteit van Kopenhagen tegen het Amerikaanse Channel 4. "Dit is wel wat de nazi's toen deden."

Het voorstel wordt in januari in het parlement besproken. Als het parlement ermee instemt, wordt de wet in februari van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl