EPA

De D66-fractie in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse inspectie voor nucleaire veiligheid ANVS meebeslist of een reactor van de kerncentrale in het Belgische Doel weer mag worden opgestart. Dat zei Kamerlid Van Veldhoven in het NOS radioprogramma Met het Oog op Morgen. Ook moeten Nederlandse burgers en burgemeesters beter worden geïnformeerd over wat er in de centrale vlak over de grens in België gebeurt.

Van Veldhoven reageert daarmee op de oproep van de burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal. Die beklagen zich over het gebrek aan informatie uit België, als er problemen zijn in Doel. De afgelopen weken was dat herhaaldelijk het geval. Ook zaterdagavond werd weer een reactor stilgelegd, zonder dat de aangrenzende Nederlandse gemeenten te horen kregen waarom. De burgemeesters willen dat het kabinet ingrijpt.

Behalve D66 willen ook andere oppositiepartijen dat het kabinet in actie komt. GroenLinks eist al langer inspraak. De SP wil dat de centrale dicht gaat. "Die dingen waren net weer in gebruik en meteen is het weer raak", zegt SP-Kamerlid Smaling in het AD. "We kunnen dit niet telkens afdoen als een incident." De kerncentrale in Doel stamt uit 1975. Hij zou na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering besloot in december om hem tot 2025 open te houden. 

Ook bij de kerncentrale in het Waalse Tihange zijn voortdurend problemen. Het CDA en GroenLinks willen dat de centrale dichtgaat, zegt 1limburg.nl

STER reclame