1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Burgemeesters ongerust na incidenten kerncentrale Doel

Burgemeester Frank Petter (CDA) van Bergen op Zoom wil de landelijke politiek inschakelen na meerdere incidenten bij de Belgische kerncentrale in Doel, net over de grens. Dat zegt hij tegen Omroep Brabant. Petter krijgt hierbij steun van burgemeester Jacques Niederer (VVD) van Roosendaal.

Kernreactor Doel 1 werd gisteravond stilgelegd. Wat er aan de hand was, is nog niet duidelijk. Volgens de Belgische krant De Morgen werd de reactor stilgelegd omdat er een probleem was met de alternator. Dat is een grote dynamo waarin elektriciteit wordt opgewekt.

Vertrouwen

Doel 3 lag op Eerste kerstdag stil vanwege een waterlek, nadat deze reactor kort daarvoor na drie jaar weer was opgestart. Doel 2 werd na twee maanden onderhoud begin december weer opgestart.

Burgemeester Petter zegt dat hij vreest voor de veiligheid van de inwoners in West-Brabant. "We hebben de afgelopen tijd goede informatie gehad, maar ik wil een stap verder. Het vertrouwen moet weer worden teruggewonnen. We moeten in een veilige situatie kunnen leven."

'Kwestie van nationale overheden'

Petter overlegt met andere burgemeesters hoe het beste een signaal kan worden afgegeven aan het kabinet. "Dit is nu duidelijk een kwestie van nationale overheden. Wij zijn weliswaar geen partij, maar ik wil dat er het nodige aan wordt gedaan om de veiligheid te kunnen garanderen." De burgemeesters van de West-Brabantse gemeenten komen waarschijnlijk deze week met een brief aan het kabinet.

De Duitse minister Hendricks van milieu uitte vorige week al grote zorgen over de staat van onderhoud van de Belgische kerncentrales. Hendricks vindt dat de centrales, die ook net over de grens met Duitsland staan, buiten werking gesteld moeten worden.

De kerncentrale Doel telt vier reactoren. Ze stammen uit 1975 en zouden na veertig jaar dichtgaan. De Belgische regering heeft besloten ze te gebruiken tot 2025.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl