NOS Nieuws

Denemarken: controle langs grens Duitsland waarschijnlijk

De Deense premier Lars Lokke Rasmussen acht het steeds waarschijnlijker dat er grenscontroles worden ingevoerd langs de grensovergangen met Duitsland. In zijn nieuwjaarstoespraak zei de liberale regeringsleider dat hij "niet opnieuw vluchtelingen en migranten op de Deense snelwegen wil zien".

Rasmussen reageert op het Zweedse besluit om aanstaande maandag iedereen te gaan controleren die vanuit Denemarken naar Zweden wil oversteken. Zweden heeft tot die maatregel besloten omdat de opvangmogelijkheden voor vluchtelingen onder grote druk staan.

Daarom moet straks iedere passagier die per bus of trein via de verbindingsbrug over de Sont naar Zweden wil reizen, gecheckt worden op een geldig identiteitsbewijs. De controles voor reizigers tussen beide landen werden in de jaren vijftig afgeschaft.

Als de maatregel ertoe leidt dat vluchtelingen in Denemarken blijven steken, ziet Rasmussen zich genoodzaakt om iedereen te gaan controleren die vanuit Duitsland naar Denemarken wil.

Tegen immigratie

Rasmussens centrum-rechtse minderheidsregering is aan de macht gekomen met de belofte om veel minder vluchtelingen toe te laten tot Denemarken. De regering is afhankelijk van de steun van de nationalistische Deense Volkspartij, die een uitgesproken anti-immigratiestandpunt heeft.

Deze maand bespreekt het Deense parlement een wetsvoorstel van de regering om waardevolle spullen af te pakken van vermogende vluchtelingen. Op die manier zouden de asielzoekers moeten meebetalen aan hun opvang.

In het buitenland is met ongeloof gereageerd op de Deense plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl