Hugo Janssen / NOS

V&D heeft gisteren uitstel van betaling gekregen van de rechter. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting een mogelijk faillissement. Hanneke De Coninck en Kees van de Meent zijn aangesteld als bewindvoerder. 

Een bewindvoerder heeft als taak om de belangen van de schuldeisers veilig te stellen. In het geval van V&D proberen de bewindvoerders de warenhuizen draaiende te houden. Zo behouden de winkels hun waarde en kan er misschien een koper worden gevonden. 

Om de warenhuizen draaiende te houden is er ook nog steeds krediet nodig, bijvoorbeeld om restaurantketen La Place te voorzien van verse ingrediënten. La Place koopt dagelijks voor tonnen aan vers voedsel in. Dat moet nog steeds worden betaald. Het uitstel van betaling geldt namelijk alleen voor de betalingsverplichtingen tot gisteren, niet voor de nieuwe betalingsverplichtingen die V&D vanaf vandaag nog aangaat. 

Opmaat naar faillissement

Voor een bewindvoerder is het dus belangrijk om te voorkomen dat het bedrijf zich nog verder in de schulden werkt. Ook zullen de bewindvoerders proberen om een geschikte koper te vinden voor het warenhuis. Een losse verkoop van de restaurants van La Place behoort tot de mogelijkheden. 

Als het de bewindvoerder niet lukt om orde op zaken te stellen, dan volgt een faillissement. Dan wordt er een curator aangewezen die het personeel zal ontslaan en alle schuldeisers zal proberen te betalen. Wellicht verdwijnt V&D dan na meer dan 120 jaar uit het straatbeeld.

V&D sinds begin bekend om onveranderlijkheid

STER reclame