Ook Eerste Kamer tegen extra geld voor organiseren referendum
De Eerste Kamer is tegen extra geld voor gemeenten om op 6 april het GeenPeil-referendum te organiseren over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. Bij een hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer werd een motie van de PVV verworpen met 43 stemmen tegen en 31 voor.
De PVV is bang dat gemeenten om kosten te besparen minder stemlokalen open doen, waardoor de drempel om te gaan stemmen groter wordt. De gemeenten zelf hebben ook om meer geld gevraagd. Eerder werd een motie van D66 en SP met dezelfde inhoud verworpen in de Tweede Kamer.
Volle pond
D66 vindt het staatsrechtelijk niet juist dat de Eerste Kamer een verworpen motie van de Tweede kamer opnieuw in stemming brengt, maar de partij stemde in de senaat "uit democratisch oogpunt" toch voor.
Ook de SP stemde voor omdat "gemeenten het volle pond moeten krijgen".
Verantwoord
Dat krijgen de gemeenten dus niet op voorhand. Minister Plasterk gaat voor en na de verkiezingen wel met de gemeenten praten om te controleren of het inderdaad voor minder geld kan.
Minister Blok legde eerder namens het kabinet uit waarom het kabinet een kleiner budget verantwoord vindt. "Tweede Kamerverkiezingen met veel kandidaten, veel verschillende lijsten en een ingewikkeld, langdurig telproces kosten 42 miljoen. We geven voor dit referendum 25 miljoen euro uit, dat is meer dan de helft."