Gemeenten krijgen 20 miljoen euro voor het organiseren van het referendum
NOS Nieuws

Kabinet: niet nóg meer geld naar referendum

Het kabinet is niet van plan om meer dan 25 miljoen euro uit te geven aan het organiseren van het GeenPeil-referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. Dat heeft minister Blok gezegd naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer.

Blok: "Tweede Kamerverkiezingen met veel kandidaten, veel verschillende lijsten en een ingewikkeld, langdurig telproces kosten 42 miljoen. We geven voor dit referendum 25 miljoen euro uit, dat is meer dan de helft". Van de 25 miljoen euro gaat 5 miljoen naar de kiescommissie en 20 miljoen naar de gemeenten.

Ontmoedigingsbeleid

De gemeenten vinden 20 miljoen euro te weinig en hebben om meer geld gevraagd. SP-Kamerlid Van Raak is bang dat gemeenten geld gaan besparen op het aantal stemlokalen. "Dit riekt naar ontmoedigingsbeleid", zegt Van Raak.

De andere partijen zijn daar niet meteen bang voor, maar willen wel van het kabinet de garantie dat het referendum serieus wordt georganiseerd. Ook gaan er in de Kamer stemmen op om na het referendum te laten onderzoeken of het budget inderdaad voldoende was.

Belastinggeld

Blok zegt toe dat het kabinet nog gaat overleggen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten over het geld en de organisatie. Hij wees erop dat de indieners van de nieuwe referendumwet niet hadden nagedacht over wat het organiseren van referenda kost. "Maar het gaat dus wel om belastinggeld".

Kabinet: snel overleg VNG over budget referendum

Ook om die reden zegt Blok dat het kabinet geen dure ja-campagne gaat voeren. "Het kabinet is voor dit verdrag met Oekraïne, dat is duidelijk, anders hadden we het niet in een wetsvoorstel gezet. Maar we gaan hier op een sobere manier mee om".

Het referendum wordt op woensdag 6 april 2016 gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl